Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Stubb BBC:ssä: Pitkä Venäjän-raja ei tee Suomesta heikkoa

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Hard Talk -ohjelman toimittaja piti Suomea heikkona suhteessa Venäjään ja ihmetteli Suomen haluttomuutta asettaa Venäjän vastaisia pakotteita. Hän oli pannut merkille myös ulkoministeri Erkki Tuomiojan poikkeavan pakotelinjan.

Kuvankaappaus pääministeri Alexander Stubbin (kok.) twiittaamasta BBC Hard Talkin valokuvasta, jossa hän oli vieraanan keskiviikkona 8. lokakuuta.
Kuvankaappaus pääministeri Alexander Stubbin (kok.) twiittaamasta BBC Hard Talkin valokuvasta, jossa hän oli vieraanan keskiviikkona 8. lokakuuta. Kuva: Alexander Stubb Twitter / BBC Hard Talk Twitter
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi on ollut heikko suhteessa Venäjään ja silmiinpistävän haluton asettamaan Venäjän vastaisia pakotteita, toimittaja Stephen Sackur väitti Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Hard Talk -ohjelmassa torstaiaamuna. Hän haastatteli pääministeri Alexander Stubbia (kok.) politiikan ohjelmaansa tämän Englannin-vierailun yhteydessä. Sackur epäili, että Suomen ja Venäjän yhteinen 1 300 kilometrin raja tekee Suomen heikoksi.

– Minun mielestäni Suomi ei ole ollut lainkaan heikko. Olemme osa EU:ta. Olemme olleet vahvasti mukana pakotepolitiikassa. Meidän mielestämme Venäjä on toiminut väärin. Meidän pitää olla periaatteellisia ulko- ja turvallisuuspolitiikassamme. Siinä mielessä emme ole yhtään heikkoja, pääministeri Alexander Stubb vastasi.

"Miksi et erottanut Tuomiojaa?"

Sackur huomautti, että Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vastusti viimeisimpiä Venäjän-pakotteita. Tuomioja jätti syyskuun alussa pöytäkirjamerkinnän EU-pakotteiden voimaansaattamisesta. Hän halusi näin Suomelle mahdollisuuden vastustaa uusien Venäjää koskevien pakotteiden voimaansaattamista.

– Kaksi asiaa. Ensinnäkin seisomme täysin pakotteiden takana. Ne olivat hyvin neuvoteltuja, oikeaan aikaan tulevia, ja hallitus tuki niitä. Ulkoministeri kirjasi eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan. Se ei ollut Suomen mielipide. Hallituksen kanta on Suomen kanta, Alexander Stubb sanoi.

Mutta ulkoministeri hoitaa yhä tehtäväänsä, Sackur ihmetteli, vaikka pääministeri ja ulkoministeri ovat täysin eri mieltä näin perustavanlaatuisesta kysymyksestä. Miksi et erottanut häntä?

– Koska meillä on koalitiohallitus. En voi erottaa toisen puolueen ministeriä. Joka tapauksessa hän on erittäin hyvä ministeri, siitä ei ole epäilystäkään. Hän vain sattui olemaan eri mieltä tästä. Toiseksi, koimme ajoituksen ongelmalliseksi, koska tulitauko oli juuri alkanut. Mietimme, voisimmeko ehkä ostaa kaksi, kolme päivää ja katsoa, miten ratkeavatko asiat. Saimme ne pari, kolme ylimääräistä päivää, kiista ei ratkennut ja sitten seisoimme pakotteiden takana, Stubb selvensi.

Stubb huomautti, että EU on asettanut Venäjän vastaisia pakotteita jo neljään otteeseen. Suomi on tukenut pakotteita joka kerta.

– Olen enemmän huolissani Venäjän talouden tilasta kuin pakotteista. Talous alkoi heiketä jo ennen pakotteiden asettamista. Kun Venäjän talous heikkenee kolme prosenttia, se heijastuu 0,5 prosentin heikkenemisenä meidän talouteemme, Stubb huomautti.

Stubb ei lupaa kansanäänestystä Natosta

BBC Hard Talkin Stephen Sackur tentti pääministeri Alexander Stubbia myös Suomen Nato-jäsenyydestä. Stubb tunnetaan Naton kannattajana. Sackur halusi tietää, lupaako pääministeri Alexander Stubb kansanäänestyksen Natosta, mikäli hän voittaa ensi kevään eduskuntavaalit.

Stubb ei luvannut kahdesta syystä.

– Natoon ei liitytä, kun sää on huono. Sää on valitettavasti huono juuri nyt - erityisesti Venäjällä. Toiseksi, suuren yleisön pitää kannattaa jäsenyyttä. Sitä ei voi pakottaa. Olemme demokratia. 25 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä. Emme voi pakottaa sitä, Alexander Stubb sanoi.

Hän vertasi Suomen Nato-kannatusta Norjan EU-kannatukseen ja totesi, että kumpikaan maa ei ole valmis ottamaan jäsenyysaskelta. Hän kuitenkin kertoi omana mielipiteenään, että Suomen olisi pitänyt liittyä Natoon jo vuonna 1995, kun se liittyi Euroopan unioniin.

– Miksi olet niin eri tahdissa kuin kansasi tässä kysymyksessä?

– Mitä tarkoitat sillä?

– Kerroit minulle juuri, että 25 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä, mikä tietysti tarkoittaa sitä, että 75 prosenttia on kanssasi eri mieltä.

– Ollakseni rehellinen, yritän olla kannanotoissani järkevä, analysoin niitä. Minulle Nato-jäsenyys merkitsisi kahta asiaa. Se lisäisi turvallisuutta alueella, ja se lisäisi Suomen päätöksentekovaltaa turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä, Alexander Stubb sanoi BBC:n Hard Talkissa.

Suosittelemme