Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomalaisetko laiskoja lajittelijoita? Näin kierrättävät Pariisi, Rooma, Tukholma...

Suomi ei tilastoissa juhli eurooppalaisena kierrätysmaana. Totuus ei kuitenkaan ole aivan näin karu, sillä laskelmien takaa löytyy kirjavia käytäntöjä, jotka EU haluaa kuriin.

infografiikka
Euroopan kierrätysmaat top 13. Euroopan komissio on ehdottanut, että 70 prosenttia jätteistä kierrätettäisiin vuoteen 2020 mennessä. Kierrätykseen lasketaan myös biologinen jäte. Suomen kierrätysprosentti vuonna 2012 oli 34. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Laura Savolainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi näyttäytyy yhdyskuntajätteiden kierrätystilastoissa eurooppalaisena keskivertomaana. Parhailla pistesijoilla juhlivat tiheään asutut saksankieliset maat, kehnoiten kierrätetään Itä- ja Etelä-Euroopan maissa.

Ympäristöministeriön mukaan tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä kierrätysprosentteja voi laskea Euroopassa neljällä eri tavalla. Suomi noudattaa näistä komission suosittelemaa, kaikkein tiukinta laskentatapaa.

- Suomen laskentatapa tuottaa todellisuutta kuvaavan tuloksen, mutta samalla sijoittaa meidät rankingissa alemmas, sanoo ympäristöneuvos Riitta Levinen Ympäristöministeriöstä.

Grafiikkaa.
Jyrki Hara on Yle Uutisten Tukholman kirjeenvaihtaja. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Huippumaissa biojäteastia täyttyy puutarhajätteestä

Syy tilaston vääristymään löytyy esimerkiksi biojätteestä, joksi monissa Keski-Euroopan maissa lasketaan myös puutarhajäte.

- Maat, jotka tilastoissa näyttäisivät hyödyntävän tehokkaasti biojätettä, eivät kerää keittiöbiojätettä lainkaan, vaan saavat lukemat täyteen pelkillä puutarhajätteillä, sanoo Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo.

- Jos tilastointi saadaan yhteismitalliseksi, mennään ainakin Ranskan ohi.

Suomessa puutarhajätteet kompostoidaan perinteisesti oman pihan komposteissa, eikä tätä tilastoida.

Myöskään Suomessa hyvin toimiva pullonpalautusjärjestelmä ei pääse koko mitassaan tilastoihin, koska kierrättämiseksi järjestelmä lasketaan vasta sitten, kun uudelleen täytettävä lasipullo poistetaan kierrosta.

Grafiikkaa.
Annastiina Heikkilä on Yle Uutisten Pariisin avustaja. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tilastointi tasavertaiseksi ennen kierrätystavotteita

Tilastointi yhdyskuntajätteiden käsittelystä halutaan nyt yhteismitalliseksi osana uusia komission esittämiä kierrätystavotteita.

Komissio on ehdottanut, että EU-maissa kierrätettäisiin 70 prosenttia jätteistä vuoteen 2020 mennessä. Tavoite tekee tiukkaa maalle jos toisellekin, ja ehdotus on saanut laajaa vastustusta jäsenmaissa.

- Ehdotuksen käsittely EU:ssa jatkuu todennäköisesti vielä pitkään, Riitta Levinen sanoo.

Grafiikkaa.
Pasi Myöhänen on Yle Uutisten Lontoon avustaja. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Valtioneuvosto esittää, että paikalliset olot otettaisiin huomioon

Suomessa kiertoon menee vuoden 2012 tilaston mukaan 34 prosenttia yhdyskuntajätteistä. Valtioneuvosto vastustaa tavotetta vetoamalla pitkiin välimatkoihin: on eri asia järjestää lasinkeräys Pariisissa kuin syrjäisessä Lapissa.

Suomessa on kuitenkin otettu parannusaskelia kohti tavoitteita sitten uusimman, vuoden 2012 tilaston. Jätelaitosyhdistyksen mukaan kaatopaikalle päätyy tänä vuonna 20 prosenttia yhdyskuntajätteistä, kun vuonna 2012 luku oli 33.  

Grafiikkaa.
Maria Stenroos on Yle Uutisten Brysselin kirjeenvaihtaja. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

SYKE: Suomi on jämähtänyt 2000-luvun alun tasolle

Suomen Ympäristökeskusta uudet luvut eivät kuitenkaan tyydytä.

- Suomi on jämähtänyt 2000-luvun alun tasolle. Monissa muissa Euroopan maissa kehitys on ollut huomattavasti nopeampaa, sanoo professori Jyri Seppälä.

- Suomessa asenne on kuitenkin kohdallaan. Infraa ei vaan ole saatu hiottua loppuun asti. Pitkät välimatkat eivät välttämättä ole este, kun otetaan informaatioteknologia avuksi. Meillä ei ole varaa menettää sitä taloudellista hyötyä, mitä arvokkaista raaka-aineista saadaan.

Grafiikkaa.
Petri Burtsov on Yle Uutisten Rooman avustaja. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suosittelemme sinulle