Hyppää sisältöön

Pate Mustajärvi tekee Beatlesit ja esiintyy Torni-hotellin katolla: "Toivottavasti ei tule syysmyrsky"

Legendaarinen manse-rockari valmistelee ensi keväänä julkaistavaa kymmenettä studioalbumiaan. Uutta musiikkia kuullaan ensimmäisen kerran elävänä Tampereen Torni-hotellin kattoterassilla hotellin avajaisissa.

Kuva: Petra Ketonen / Yle
Petra Ketonen

Pate Mustajärvi saapuu Yle Tampereen Tesoman studioon suoraan sauvakävelylenkiltä. Ikurin Vireen tuulipuku päällään legendaarinen manse-rockari maastoutuu hyvin tesomalaisten joukkoon. Pate on tuttu näky alueen lenkkipoluilla.

– Vesitorninmäkeen on viharakkaussuhde. Sen kun vetää ylös lenkin päätteeksi, näkee mustaa ja polvet pettää. Ja tuolla Tesomajärven ympäristössä tulee muistoja mieleen. Siellä tuli vietettyä unohtumattomia kesäiltoja ja - öitäkin.

Vuonna 1956 syntynyt Pauli Antero Mustajärvi tunnetaan syntyperäisenä ikurilaisena. Nykyisen Tesoman rakentaminen Ikurin naapuriin oli iso juttu Mustajärven lapsuudessa.

Tykkään siitä, että kuulun täällä kalustoon, saan rauhassa käydä kaupassa ja lenkillä.

Pate Mustajärvi

– Ikuri on vähän niin kuin Kekkonen - se on ollut aina. Ja sitten yhtäkkiä tuli kerrostaloja ympärille ja alkoi pyöriä jotain outoa jengiä. Kyllähän siinä jotain kahnauksia oli.

– Nuorina poikina lähdettiin Ristimäkeen naisiin. Oltiin vähän toisella kymmenellä ja nämä naiset olivat noin 15-vuotiaita. Likat heittivät pyöräni ojaan ja varastivat tupakkini. Siinä oli naisissa käyntini. Sitten mentiin korvat luimussa takaisin Ikuriin. Ensimmäisen kerran saatiin selkään ja vielä likoilta, Mustajärvi muistelee.

Tornin huipulta kajahtaa

Pate Mustajärvi on valmistellut koko vuoden kymmenettä studioalbumiaan. Ensimmäisenä kappaleena levyltä on kuultu Parempaa elämää, joka kuvaa Mustajärven tämänhetkistä elämäntilannetta. Levyn julkaisu venyy ensi kevääseen.

Teen Beatlesit ja vedän korkealta. Toivotaan, ettei tulee kauhea syysmyrsky.

Pate Mustajärvi

– On ollut aikatauluongelmia - en ole tekemässä mitään Pink Floydia. Soittajilla on paljon töitä. Hyvä puoli on se, että on tullut äärimmäisen hyviä demoja. Tarjolla on yli 70 biisiä, joista valitaan rusinat pullasta. Hyvä pulla siitä tulee.

Parempaa elämää kuullaan ensi kerran livenä Tampereen uusimman ja korkeimman hotellin, Sokoksen Torni-hotellin, avajaisissa keskiviikkona 15.10. Mustajärvi esiintyy hotellin kattoterassilla soolokokoonpanollaan.

Esiintyminen kuvataan robottihelikopterikameroilla alhaalla kadulla oleville screeneille. Rajattu määrä yleisöä pääsee katsomaan esitystä myös paikan päälle kattoterassille 85 metrin korkeuteen.

– Teen Beatlesit ja vedän korkealta. Se on kyllä makee juttu, mutta toivotaan, ettei tulee kauhea syysmyrskyä.

– Olen kyllä joskus vetänyt Näsineulassa, mutta sitten lensin sieltä ulos. Oltiin nuorena siellä discossa ja siellä tuli laulettua, mutta se oli epävirallista, nauraa Mustajärvi.

Keikkaa pukkaa loppuvuonna

Ikuri on vähän kuin Kekkonen - se on ollut aina. Ja sitten yhtäkkiä tuli kerrostaloja ympärille ja alkoi pyöriä jotain outoa jengiä.

Pate Mustajärvi

Paten esiintymisille on riittänyt kysyntää, vaikka jotkut muusikot valittavat yleisökatoa.

– Moni on sanonut, että porukat eivät käy keikoilla. Olen pitänyt silloin suuni kiinni, sillä meillä on kyllä tuvat täynnä.

Joulukuussa on tulossa bileristeily Aikuinen nainen matkalla Alabamaahan. Siellä Mustajärvi esiintyy Paula Koivuniemen kanssa ja luvassa on myös pari balladia Paulan kanssa. Lisäksi Popedan kanssa on loppuvuonna parikymmentä keikkaa.

Yle Tampereen Tesoman studiossa lähetysvalo sammuu ja Pate pääsee jatkamaan lenkkiään.

– Tykkään siitä, että kuulun täällä kalustoon, saan rauhassa käydä kaupassa ja lenkillä. Tutut ja tuntemattomat sanoo vain morjens.

Suosittelemme sinulle