Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on myönnetty Patrick Modianolle

Modiano on ranskalainen romaanikirjailija. Viisi hänen teoksistaan on suomennettu. Palkinto julkistettiin torstaina Tukholmassa.

Patrick Modiano.
Patrick Modiano. Kuva: Elisabeth Grate Bokförlag
Päivi Puukka
Avaa Yle-sovelluksessa

69-vuotias Modiano on saanut mm. arvostetun ranskalaisen Goncourt-palkinnon vuonna 1978 romaanistaan _Hämärien puotien kuja. _Hänen romaaninsa ovat usein keskittyneet toisen maailmansodan aikaan ja 1940-luvulle.

Modiano syntyi Pariisin liepeillä kaksi kuukautta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen heinäkuussa1945. Kirjailijan isä oli syntyjään Italian juutalainen liikemies ja äitinsä belgialainen näyttelijätär. Hänen romaaneissaan toistuvia teemoja ovat juutalaisuus, identiteetin etsintä ja natsimiehitys.

Modianon teoksia on suomennettu kaikkiaan viisi. Ne on kaikki kääntänyt Jorma Kapari. Hänen viimeisin suomennettu teoksensa on _Kadonnut kortteli _vuodelta 1987.

Uransa aikana lähes 30 romaania kirjoittanut Modiano on työskennellyt myös elokuvantekijöiden, kuten ranskalaisen elokuvan uuden aallon ohjaajan Louis Mallen kanssa.

Modianon valinta kirjallisuuden Nobelin saajaksi tuli yllätyksenä myös Ranskassa, jonne palkinto meni viimeksi kuusi vuotta sitten. Pariisissa asuva Modiano välttelee mediaa ja antaa haastatteluja vain harvakseltaan.

Modianon valinta ei aiheuta vastalauseita eikä kuohuntaa

Ylen kirjallisuustoimittaja Nadja Nowak pitää Modianon valintaa epäpoliittisuudessaan turvallisena:

– Modiano on tässä maailmantilanteessa neutraali, turvallinen valinta, sanoo Nowak.

– Modiano on arvostettu kirjailija, mutta hän ei ole ollut viime aikoina paljoakaan esillä. Nobel-komitea on tehnyt nyt kaksi kertaa varsin neutraalin valinnan.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon myöntää Ruotsin akatemia ja se on suuruudeltaan kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli vajaat miljoona euroa.

Kirjallisuuspalkinto on yksi viidestä alkuperäisestä Nobelista.

Ruotsin akatemia myönsi palkinnon ensi kerran vuonna 1901. Se on jaettu joka vuosi lukuun ottamatta vuosia 1935 ja 1940–1943.

Viime vuonna kirjallisuuden Nobelin sai kanadalainen Alice Munro.

Kirjallisuuden Nobelin-palkinnon julkistamistilaisuus 9. lokakuuta.
Kirjallisuuden Nobelin-palkinnon julkistamistilaisuus 9. lokakuuta. Kuva: Reuters

Suosittelemme