Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ledi vai energiansäästölamppu?

Raavitko päätäsi kaupan lamppuhyllyjen edessä? Tässä pari nyrkkisääntöä lamppuostoksille.

LED-lamppu.
Kuva: Yle
Sari Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauppojen lamppuhyllyt pursuvat erilaisia valonlähteitä. Oikean lampun valinta on edelleen vaikeaa, vaikka valintaa on helpotettu yhtenäistämällä lamppujen pakkausmerkintöjä. Peruskysymys on jo se, kumpaa suosia, energiansäästölamppua vai led-valoa?

– Vaikea kysymys, mutta minä valitsisin led-lampun. Energiansäästölamppujen kehitys taantui, kun ledit tulivat markkinoille. Ledit ovat kehittyneet valtavasti ja kehittyvät edelleen, sanoo energianeuvoja Liisa Harjula Valoniasta, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksesta.

Kuluvan syksyn aikana kauppojen hyllyt ovat täyttyneet erilaisista led-valoista.

– Led-lamput esimerkiksi syttyvät heti, ja niissä on tasainen ja kirkas valo. Ledeissä ei myöskään ole elohopeaongelmaa.

Energiansäästölampun kehitys on taantunut

Harjula ei näe ongelmana luopua kokonaan energiansäästölampuista. Monet hankkivat niitä hehkulamppujen jälkeen, koska ledejä ei ollut.

– Energiansäästölampuissa on edelleenkin hyviä puolia. Jos niitä on kotona käytössä, ei se ole huono asia. Mielipiteeni on, että jos on vaihtamassa hehkulamppuja, kannattaa siirtyä suoraan ledeihin.

Hyvän energiansäästölampun saa kaupasta tällä hetkellä noin kympillä. Hyvä led-lamppu puolestaan maksaa koosta riippuen noin 15 euroa.

– Huomioitavaa on, että ledi kestää 15 vuotta. Se on pitkä aika. Ledejä puoltaa myös se, että tekniikan kehittyessä ledien värisävy on parantunut. Väri ei missään tapauksessa ole sininen niin kuin monet pelkäävät, vaan valkoinen, tietää Harjula.

Nyrkkisääntö on, että jos haluaa 60 wattia vastaava led-valon, niin sen yksikkö on 800 lumenia.

Liisa Harjula

Miten valita oikea lamppu?

Lampun valinta voi tuntua kovin vaikealta tehtävältä ihmiselle, joka on käyttänyt koko elämänsä hehkulamppuja. Harjulan mukaan jo kahdella asialla pääsee pitkälle: miettii millaiseen valaisimeen ja mihin tarkoitukseen on hakemassa lamppua. 

– Nyrkkisääntö on, että jos haluaa 60 wattia vastaavan led-valon, niin sen yksikkö on 800 lumenia. Kaupassa muistisääntönä voisi toimia vaikka sellainen, että ennen maantienopeudet olivat 80 kilometriä tunnissa. Tähän vain nolla perään, niin saadaan oikea teho.

– Tai sitten toivoo, että uusi lamppu kestäisi, kunnes täyttää ainakin 80 vuotta, naurahtaa Harjula.

Myös lampun kannan koko pitää tietää edelleenkin aivan samoin kuin hehkulamppujenkin aikana.

– Muistikikkana voisi olla, että E14 on pienempikantainen kuin E27. Eli  pienempi lampunkanta, pienempi luku. Suurempi kanta, suurempi luku.

Kaupat voisivat Harjulan mielestä palvella lampunostajia nykyistä paremmin. Suuri ongelma on, ettei kauppojen hyllyillä ole eri lamppujen vastaavuustaulukoita.

– Tiedän, että tällaista materiaalia on kyllä olemassa. Tietysti kuluttaja voi myös itse käydä lampputieto.fi -sivustolla. Sieltä löytyy varmasti puolueetonta tietoa.

Suosittelemme sinulle