Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Poliisi: Helsingissä ei ole katujengiä, eikä rikosaallon taustalla ole yksittäinen jengi

Nuorisoporukoiden väkivalta ei ole poikkeuksellista. Alle 21-vuotiaat tekevät jopa neljäsosan kaikista väkivallanteoista Suomessa.

Komisario Jari Taponen Helsingin poliisista ja nuorisotyötä tehnyt rap-artisti Steen1 eli Seppo Lampela etsivät syitä villiksi ryöstäytyneeseen nuorten katuväkivaltaan. Kuva: Yle
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Mediassa on viime päivinä kerrottu, että Helsingissä toimii yli 50 nuoren porukka, joka pahoinpitelee ja ryöstää toisia nuoria. Poliisi ottanut 20 nuorta kiinni, ja neljä on vangittu. Helsingin poliisin mukaan kyse ei kuitenkaan ole yhdestä yksittäisestä jengistä, vaan eri puolilla kaupunkia asuvista kaveriporukoista.

– Mediassa on ollut puhetta siitä, että olisi kyse katujengistä tai yhdestä jengistä, joka tekee rikoksia Helsingissä. Se ei pidä paikkaansa. Helsingissä tai Suomessa ei ole katujengejä, komisario Jari Taponen Helsingin poliisista sanoi Ylen aamu-tv:ssä perjantaiaamuna.

– Puhutaan yhdestä yhtenäisestä porukasta, mutta sekään ei pidä paikkaansa. Nämä ovat eri puolilla Helsinkiä asuvia kaveriporukoita, jotka liittyvät löyhästi toisiinsa. He liikkuvat eri puolilla kaupunkia ja kokoontuvat. Silloin ryöstöjä ja rikoksia on tehty.

Poliisi huolissaan some-keskustelusta

Komisario Jari Taposen mukaan nuorisoporukoiden väkivalta ei ole poikkeuksellista. Alle 21-vuotiaat tekevät jopa neljäsosan kaikista väkivallanteoista Suomessa.

– Uutta on se, että tästä käydään aika rajua keskustelua sosiaalisessa mediassa ja mediassa ylipäätään. Se aiheuttaa pelkoja ja ylilyöntejä, Taponen huomauttaa.

Facebookissa on esimerkiksi julkaistu niiden nuorten nimiä, joiden uskotaan kuuluvan väitettyyn katujengiin. Nimet on liitetty kasvoihin, ja jopa nuorten osoitteita on julkaistu. Nuorisotaloja ja taloissa käyviä nuoria on liitetty väitettyyn katujengiin ja uhkailtu.

– Tässä on nyt vaarana se, että kun nuoret viettävät aikaansa esimerkiksi Kampissa, niin ihmiset ajattelevat, että tuossa on nuoria, ne liittyvät siihen katuväkivaltajengiin. Näitä pelkoja pitää hälventää, Jari Taponen kertoo.

Poliisi: Ei maahanmuutto-ongelma

Taposen mukaan poliisin kiinni ottamat tekijät ovat taustaltaan rikkinäisistä kodeista. Mediassa nuoret on leimattu maahanmuuttajiksi, mutta poliisi korostaa, että he kaikki ovat syntyneet Suomessa. Osalla on maahanmuuttajavanhempia.

– He käyvät läpi rankkaa lapsuutta. Sellaista tukea ja vanhemmuutta ei ehkä ole ollut, kuten muilla suomalaisperheillä. Voi olla kulttuurin eroavaisuuksia sen välillä, mitä kulttuuria koti edustaa ja mitä ulkomaailma edustaa. Tässä välissä nämä nuoret kamppailevat ja hakevat rajojaan. Se näkyy rajummin kuin "normaaleilla" nuorilla.

– En usko, että on kovin hedelmällistä keskustella maahanmuutosta tässä yhteydessä. He ovat kaikki suomalaisia, Suomessa syntyneitä. Pitäisi määritellä, mitä maahanmuuttaja sitten tarkoittaa?

Tekojen motiiveina on poliisin mukaan ollut muun muassa rahan hankkiminen päihteisiin ja jännityksen haku. Taponen arvioi lisäksi, että porukassa tyhmyys tiivistyy, eli osa nuorista on vain ajautunut toimintaan mukaan. Poliisin kuulusteluissa ei ole tullut ilmi, että nuoret olisivat hakeneet käyttäytymismallia Youtuben hakkausvideosta, kuten somessa on huhuttu

"Kasikytluvulla potkittiin jo mummoja"

Nuorisotyöntekijä Seppo Lampela, joka tunnetaan myös rap-artisti Steen1:nä huomauttaa, että nuoret ovat kautta aikojen syyllistyneet väkivallantekoihin.

– Hei, kasikytluvulla jo potkittiin mummoja! Ei tässä ole kerta kaikkiaan yhtään mitään uutta. Tämä on täysin normaalia. Tämä on nyt vaan joku hysteriapiikki. Jos ihmiset oikeasti yllättyvät jostain tällaisesta, niin suosittelen avaamaan sälekaihtimia ja katselemaan pihalle, Seppo Lampela toteaa.

– Parikyt vuotta sitten, kun me oltiin junnuja, niin hommat olivat paljon raffimpia. Yleisesti ottaen kaikki on mennyt paljon maltillisempaan suuntaan.

Komisario Jari Taposen mukaan rikostilastot tukevat Seppo Lampelan väitettä.

– Nuoret käyttäytyvät vaan vuosi vuodelta paremmin ja paremmin. Toki sitten ne, jotka voivat huonosti, voivat todella huonosti. Keskustelu, jota käydään, ilmentää tätä puolta, Taponen sanoo.

– Tämä on tietynlaista äänenkäyttöä, vaikka se on täysin ääliömäistä, niin se on äänenkäyttöä. Tämä on jollain sairaalla tavalla tietynlaista kommunikointia, jonkin hakemista: huomion, oman viitekehyksen, pseudoheimon hyväksynnän hakemista, hierarkiassa kipuamista, Seppo Lampela arvioi.

Jari Taposen mukaan poliisi ja viranomaiset keskittyvät nyt nuorten auttamiseen. Heille annetaan kaikki mahdollinen apu, jotta he pääsevät kiinni niin sanottuun normaaliin elämään.

– Helsingin turvattomuus ei ole lisääntynyt tämän ilmiön takia, komisario Jari Taponen lupasi Ylen aamu-tv:ssä.

Suosittelemme