Hyppää sisältöön

Sumusta syntyi mainospinta – suomalaiskeksintö tekee uutta tulemista

Mainosten läpi voi kävellä jo esimerkiksi Tampereella ja Espoossa. Fogio Oy toivoo litteän sumuverhon löytyvän pian kauppakeskuksista kaikkialta maailmassa.

Sumuverho Koskikeskuksessa
Kuva: Jan Hynnä / Yle
Kirsi Matson-Mäkelä

2000-luvun alussa Tampereella keksitty, monesti palkittu ja suurella mediarummutuksella maailmaa valloittanut sumuvalkokangas tekee nyt konkurssin jälkeen uutta tulemista uudella konseptilla.

Fogio Oy, Citycon ja DS Nordic Media ovat tuoneet kauppakeskuksiin Fogscreen-mainospinnan, jossa mainosten läpi voi kulkea. Laitteen käyttämä hienojakoinen vesihöyry ei kastele tai edes tunnu kostealta. Pyörteetön ilmavirtaus pitää sumun litteänä ja tarkkapiirtoisena valkokankaana.

Ensimmäisenä uusi mainospinta otettiin käyttöön Espoon Isossa Omenassa keväällä. Myös Tampereen Koskikeskuksessa elämyksellinen mainospinta on saanut monet ohikulkijat leikittelemään sumun kanssa.

Tamperelaistutkijoiden Ismo Rakkolaisen ja Karri Palovuoren keksintö esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Sumuvalkokankaita hyödynnetään muun muassa huvipuistoissa, yökerhoissa, museoissa ja tiedekeskuksissa kymmenissä maissa eri puolilla maailmaa.

Myös esimerkiksi Suomen järjestämissä Euroviisuissa tv-kamera kuljetti katsojat sumuseinän läpi.

Taloustaantumassa konkurssiin menneen Fog Screen Oy:n raunioille perustettu Fogio Oy haluaa tuoda sumunäytöt kauppakeskuksiin. Yhtiön osittain omistava Ismo Rakkolainen  uskoo, että elämyksellisellä mainospinnalla on kysyntää kaikkialla maailmassa.

Yhtiö valmistaa laitteita edelleen myös huvipuistojen ja museoiden käyttöön.

Suosittelemme sinulle