Hyppää sisältöön

Nobelin rauhanpalkinto Kailash Satyarthille ja Malala Yousafzaille

Tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin työstä lasten oikeuksien puolesta. Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon sai kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW.

Malala Yousafzai
Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Malala Yousafzai on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta saavuttaa paljon. Yousafzai on puhunut muun muassa YK:ssa ja Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin säätiön tilaisuudessa. Hän on myös voittanut Saharov-palkinnon vuonna 2013.
Teemu Hallamaa

Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon saavat Kailash Satyarthi ja Malala Yousafzai. Nobel-komitea palkitsee heidät työstään lasten oikeuksien puolesta.

Vuonna 1954 syntynyt Satyarthi on intialainen lasten oikeuksien puolustaja. Hän on johtohahmo kansainvälisessä taistelussa lapsityötä ja lapsien orjuuttamista vastaan. Satyarthin työn arvioidaan pelastaneen yli 75 000 lasta Intiassa.

Satyarthille myönnettiin vuonna 1995 Robert F. Kennedyn ihmisoikeuspalkinto. Yhdysvaltain sisäministeriön vuoden 2007 ihmiskaupparaportti nimesi hänet yhdeksi "sankariksi, joka toimii modernin orjuuden lopettamiseksi".

Pakistanissa vuonna 1997 syntynyt Yousafzai on puolestaan puolustanut julkisuudessa tyttöjen oikeutta koulutukseen. Maailmalla Yousafzai tuli tunnetuksi kaksi vuotta sitten, kun Taliban-liikkeen asemiehet ampuivat häntä, koska hän on puolustanut suositussa blogissaan tyttöjen koulutusta ja kertonut tyttöjen asemasta ääri-islamilaisessa yhteisössä. 

Yousafzai selvisi iskusta ja hän on jatkanut työtään koulutuksen puolustajana Britanniassa. Viime vuonna Yousafzai sai Euroopan parlamentin ihmisoikeuspalkinnon.

Norjan Nobel-komitea ilmoitti Nobelin rauhanpalkinnon saajan hieman kello 12 jälkeen Suomen aikaa. Tunnustus luovutetaan voittajalle Oslon kaupungintalossa 10. joulukuuta.

Suosittelemme sinulle