Hyppää sisältöön

Näkökulma: Jengiväkivalta sai somen lynkkauspartiot liikkeelle

Nuorisojoukkojen Helsingissä tekemät pahoinpitelyt ovat puhuttaneet viime päivinä ympäri Suomea. Pahoinpitelyiden kohteeksi on joutunut viattomia ohikulkijoita ja väkivalta on ollut silmitöntä. Poliisi on onneksi ottanut tapahtumat vakavasti ja tekijöitä on saatu kiinni.

Antti Laakso Kuva: Yle
Antti Laakso

Kun** yksi rikosvyyhti **on ratkeamassa, on toinen jo purskahtanut esiin: netissä leviävä viha, joka kohdistuu maahanmuuttajataustaisiin nuoriin.Sosiaalisessa mediassa leviää tällä hetkellä nimilista, johon on koottu levittäjien mukaan jengin jäsenten yhteystiedot. Kotiosoitteet ja kuvat löytää helposti myös kaikille avoimilta keskustelupalstoilta.

Poliisi on jo ilmoittanut, että osa listalla olevista nuorista ei ole missään tekemisissä pahoinpitelyjen kanssa. Nämä syyttä suotta tapaukseen liitetyt nuoret ovat peloissaan, koska pahimmat kuumakallet uhkailevat netissä kostolla.

Sosiaalinen media tarjoaa oivan kanavan yhteisöllisyyteen ja yhteydenpitoon. Samalla se antaa mahdollisuuden toteuttaa ihmisyyden pimeimpiä puolia.
Kaikesta sivistyksestä ja vauraudesta huolimatta myös suomalaiset antautuvat kovin helposti virran vietäviksi ja lynkkausmieliala saa vallan. Lähdekritiikistä ei ole tietoakaan.

Toivottavasti poliisi pystyy tarttumaan myös sosiaalisessa mediassa leviäviin** uhkauksiin ja kunnianloukkauksiin**. IP-osoitteista jää tiemmä aina jäljet, joten kirjoittajien henkilöllisyys pitäisi olla selvitettävissä.

Jos maahanmuuttajanuorten tekemän väkivallan takana on "rasistista suhtautumista kantasuomalaisiin", kuten eräs perussuomalaisten kansanedustaja väittää, asiaan on puututtava lainmukaisin keinoin.

Mutta myös: jos** nettikirjoittelun** takana on rasistista suhtautumista maahanmuuttajiin, siihenkin on puututtava lain suomin keinoin. Oikeusvaltiossa järjestystä pitää yllä virkavalta, eivät katujen ja netin vihanlietsojat.

Suosittelemme sinulle