Hyppää sisältöön

Kalojen kutuväylät saattavat aueta Mustionjoella – voimayhtiöiden kanssa sopimus rakennustöistä

Voimayhtiöt vauhdittavat kalateiden rakentamista Länsi-Uudenmaan Mustionjoen ja Keski-Suomen Saarijärven reiteillä. Vattenfall, Koskienergia ja Metsähallitus hakevat yhdessä EU-rahaa kalateiden rakentamiseen.

Åminnefors on ensimmäinen neljästä vesivoimalasta, jotka estävät lohta nousemasta kutemaan Mustionjokeen.
Åminnefors on ensimmäinen neljästä vesivoimalasta, jotka estävät lohta nousemasta kutemaan Mustionjokeen. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Yle Helsinki

Vaelluskalojen kutureitit saattavat aueta kertaheitolla, sillä voimayhtiöt Vattenfall ja Koskienergia hakevat yhdessä Metsähallituksen kanssa EU:n Life-rahaa kalateiden rakentamiseen.

Suomen luonnonsuojeluliitto on päässyt yhteisymmärrykseen voimalayhtiöiden kanssa sekä Länsi-Uudenmaan Mustionjoen sekä Keski-Suomen Saarijärven reittien vesitöistä. Yhtiöt tarjoavat omarahoitusosuuden kalateiden rakentamiseksi voimalaitoksiin osana isompia EU-hankkeita. Kalateiden rakentaminen ei siis ole enää kiinni voimayhtiöistä, vaan seuraavaksi jännitetään EU-rahoituksen järjestymistä.

Hanke on ollut vireillä jo vuosia, mutta nyt kun rahoitus sekä suunnitelmat näyttävät realistiselta, on työllä hyvät mahdollisuudet edetä, Koskienergiasta todetaan Suomen Luonnon uutisessa.

Kalateiden rakentaminen tuo voimayhtiöille mahdollisuuden myydä EKOenergiaa ja saada näin parempaa tuottoa sähkölleen. Lisäksi Mustionjoella hanketta on vauhdittanut Kalatiesähkö-hanke, jossa henkilö on voinut sähkölaskunsa yhteydessä maksaa kohtuullisen kalatiemaksun ja on näin sitouttanut voimayhtiön rakentamaan rahalla kalatien. Tällaisille kohteille Suomen luonnonsuojeluliitto myöntää EKOenergia-merkin.

Mustionjoki ja Saarijärven reitti ovat kärkikohteita maa- ja metsätalousministeriön strategiassa. Mustionjoella neljän voimalan ohittaminen avaisi reitin sekä merilohelle että meritaimenelle.

Juttua muokattu 10.10. klo 15:00. Jutussa täsmennetty EU-rahoitusta.

Suosittelemme sinulle