Hyppää sisältöön

Novaja Gazeta pettyi: Rauhanpalkinto olisi pitänyt antaa Venäjän protestiliikkeelle

Novaja Gazeta on jo vuosikausien ajan taistellut sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta. Sen toimittajia on painostettu ja pahoinpidelty. Sen tunnetuin toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin lähes päivälleen kahdeksan vuotta sitten.

Novaja Gazeta.
Novaja Gazetan varapäätoimittaja Vitali Jarushevski Yle Uutisen haastattelussa Moskovassa.
Marja Manninen

Venäjän harvoihin riippumattomiin sanomalehtiin kuuluvan Novaja Gazetan veikkailtiin saavan  tämänvuotisen palkinnon, ja lehden henkilökunta odotti palkinnon julistusta jännityksellä.

Kun valinta ei lehdelle osunut, pettymys oli suuri. 

–Rauhanpalkinnon saajat ovat palkinnon ansainneet, mutta minun mielestäni palkinto olisi pitänyt antaa Venäjän protestiliikkeelle, sanoo venäläisen Novaja Gazetan varapäätoimittaja Vitali Jarushevski.

Rauhanpalkinto meni jo toisen kerran Venäjän toisinajattelijoilta sivu suun. Viime vuonna ehdolla oli ihmisoikeusjärjestö Memorial. 

Varapäätoimittaja Jarushevski olisi mieluummin nähnyt, että palkinnon olisivat saaneet Bolotnajan mielenosoituksiin osallistuneet, jotka nyt ovat poliittisin perustein vangittuina. Väkivaltaiseksi äitynyt mielenosoitus järjestettiin presidentti Vladimir Putinin uudelleen valinnan jälkeen.

Novaja Gazeta on jo vuosikausien ajan taistellut sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta. Sen toimittajia on painostettu ja pahoinpidelty. Sen tunnetuin toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin lähes päivälleen 8 vuotta sitten.

Vitali Jarushevskin mukaan jo pelkkä rauhan palkinto –ehdokkuus on kuitenkin lehdelle eduksi. -Se osoittaa, että työtämme arvostetaan.

 -Työmme on nyt vaikeampaa kuin kymmenen vuotta sitten eikä tilanne Venäjällä näytä paranevan, mutta en kuitenkaan halua dramatisoida tilannetta, sanoo Jarushevski.

– Mitään erityistä painostusta lehteä kohtaan ei juuri nyt ole, mutta kyllä me toisella puolella barrikadia olemme, hän sanoo.

Jarushevski torjuu väitteet siitä, että kansalaisaktivismi olisi Venäjällä kutistunut olemattomiin presidentti Vladimir Putinin kolmannen kauden aikana.

– Kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät rauhanmarssille vastustamaan Venäjän Ukraina –politiikkaa muutama viikko sitten. Moni muukin on sitä vastaan, vaikka ei lähtenytkään marssimaan, sanoo Jarushevski.

Valkoisen nauhan liikkeenä tunnetusta protestiliikkeestä riippuu Jarushevskin mukaan se, mihin suuntaan suurta Venäjä jatkossa viedään.

Suosittelemme sinulle