Hyppää sisältöön

Venäjän sotalaiva häiritsi kahdesti tutkimusalus Arandaa - "miehistö koki uhkaavana"

Venäläinen sotalaiva on muun muassa kehottanut Arandaa muuttamaan kurssia. Suomen ympäristökeskus on saanut tarkat tiedot tapahtumista kuluneella viikolla.

Venäjän laivasto on häirinnyt kahdesti Suomen ympäristökeskuksen omistaman merentutkimusalus Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla. Suomen ympäristökeskuksen mukaan teot ovat tapahtuneet elokuun ja syyskuun alussa. Aranda oli tuolloin Ruotsin meteorologisen ja hydrologisen tutkimuslaitoksen tutkimusmatkalla. Laivasto on pyrkinyt estämään pääsyn näytteenottopisteelle kansainvälisellä merialueella Gotlannin itäpuolella.

Ensimmäisellä kerralla 2. elokuuta venäläinen sotalaiva otti radioyhteyden Arandaan ja kehotti kahteen otteeseen sitä muuttamaan kurssia. Aluksi Aranda toimi pyyntöjen mukaisesti, mutta toisella kerralla ilmoitti pysähtyvänsä tutkimuspisteelle. Tuolloin Arandan miehistö teki havainnon pinta-ajossa olevasta sukellusveneestä.

Toisella kerralla 2. syyskuuta venäläinen helikopteri lähestyi Arandaa muutamaan otteeseen. Sen jälkeen sotalaiva otti myös kurssin suoraan Arandan perää kohden ja ajoi hyvin läheltä aluksen ohi. Aranda piti tilanteesta huolimatta suuntansa ja vauhtinsa.

Aluksella oli tapahtumien aikaan ruotsalaisia meteorologisen ja hydrologisen tutkimuslaitoksen tutkijoita ja suomalaisen varustamon miehistöä, jotka kokivat tilanteen uhkaavana.

Tarkat tiedot tapahtumista on saatu ympäristökeskukseen vasta kuluneella viikolla. Syken mukaan tapahtumien kulku on vahvistettu useista eri lähteistä, ja tiedot on toimitettu edelleen tarvittaville tahoille.

Suosittelemme sinulle