Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Avi: Kielsimme viski-sanan vain tapahtuman nimessä

Verkossa kuhistiin viikonloppuna viski-sanan käytöstä, kun Helsingin Sanomat kertoi aluehallintoviraston kieltäneen yksityishenkilöiltä sanan käytön tapahtumaan liittyvissä kirjoituksissa.

Whiskey Live-festivaali Kapkaupungissa
Kuva: Nic Bothma / EPA
Miia Esa
Avaa Yle-sovelluksessa

Aluehallintovirasto (avi) kiistää kieltäneensä yksityishenkilöitä käyttämästä viski-sanaa blogikirjoituksissa.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että avi olisi kieltänyt kahta yksityishenkilöä kirjoittamasta viskistä blogeissaan. Henkilöt käsittelivät blogikirjoituksissaan tulevaa olut- ja panimotapahtumaa. Asia aiheutti viikonlopun aikana kohun sosiaalisessa mediassa.

– Kyse on ollut tapahtuman markkinointinimestä, jossa on mainostettu väkevää alkoholijuomaa, sanoo aluehallintoviraston ylitarkastaja Jarmo Oresmaa Yle Uutisille.

Hänen mukaansa avi kuuli yrittäjää ja totesi, että viski-sana markkinointinimessä on alkoholilain vastainen. 

Avi vaati järjestäjää muuttamaan alkuperäisen Olut & viski expo -nimen, jolloin tämä vaihtoi nimeksi Olut expo. Oresmaa sanoo, että asia käytiin läpi yrittäjän kanssa hyvässä hengessä.

Oresmaan mukaan tapahtuman nettisivuilla oli yhä nimenvaihdon jälkeen väkevien alkoholijuomien mainoksia. Avi sai asiasta valituksen kansalaiselta, joka mainitsi valituksessaan myös muutaman tapahtumaa viski-sanalla mainostavan blogikirjoituksen.

Tapahtuman järjestäjä kertoi Helsingin Sanomille avin kieltäneen kaikki viskeihin liittyvät logot ja maininnat sekä tapahtuman omilla sivuilla että tapahtumaan liittyvissä yksityishenkilöiden blogeissa. Järjestäjän mukaan avi uhkasi olla myöntämättä anniskelulupaa, mikäli yksityishenkilöiden blogeista ei olisi poistettu viski-viittauksia tapahtumaan.

– Blogisteihin avi ei ole ollut yhteydessä. Järjestäjä on ollut itse yhteydessä heihin ja halunnut, että bloggaajat muuttavat tapahtuman nimen, Oresmaa kertoo.

Hän korostaa, että avin kielto on koskenut pelkästään väkevän alkoholijuoman mainitsemista tapahtuman markkinointinimessä.

–Ihmisillä on vapaa kirjoitusoikeus ja sananvapaus. He saavat kirjoittaa mistä haluavat. Ei ole avin asia puuttua tähän, Oresmaa sanoo.

Helsingin Sanomien tavoittama Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Anneli Taina sanoo haluavansa virkamiehiltä selvityksen, mikäli tapahtuman anniskelulupa on uhattu jättää myöntämättä blogikirjoitusten viski-mainintojen vuoksi.

Aluehallintoviraston näkemyksestä asiaan kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Suosittelemme