Hyppää sisältöön

Sadat tutut paikat saavat viimein nimen Vantaalla

Lukuisat ennestään nimeämättömät kadut, puistot, ojat ja viheralueet saavat tänään uuden nimen Vantaalla. Laajassa projektissa on pyritty korjaamaan myös asemakaavoihin jääneet kirjoitusvirheet ja poistamaan päällekkäiset nimet. Esimerkiksi Korson lammista tulee nyt virallisesti Ankkalammet.

Vantaan Martinlaakso
Kuva: Yle
Maija Mokkila

Vantaan kaupunkisuunnittelulla on takanaan suuri urakka. Kaupungin noin neljälle sadalle ennestään nimeämättömälle kulmalla ja paikalle on etsitty jokaiselle oma nimi.

– Lisäksi on ollut kirjoitusvirheistä johtuvia nimivirheitä. Myös samoja nimiä on ollut kaupungissa runsaasti, varsinkin ruotsinkielisissä nimissä. Esimerkiksi Myrvägen on ollut jopa kolme kertaa ja Malmvägen kaksi kertaa pelkästään Vantaan sisällä, kertoo aluearkkitehti Timo Kallaluoto.

Uusia nimiä on etsitty vanhoista kartoista ja nimistönkeruista sekä kirjallisuudesta. Usein on haastateltu myös asukkaita.

– Kerran kävimme Martinlaaksossa ihmettelemässä yhtä paikkaa, että mikä sille voitaisiin antaa nimeksi. Siinä oli kaksi koululaista, jotka sanoivat, että tämä on Kiskanpuisto ja se on nyt annettu puiston viralliseksi nimeksi. Siellä on punainen kioski puiston kulmalla, Kallaluoto kuvailee.

Ikkunat meinattu viedä väärästä talosta

Puutteellinen nimistö on aiheuttanut Vantaalla konkreettisia ongelmia, kun esimerkiksi poliisi ja pelastuslaitos ovat eksyneet vääriin paikkoihin. Vaikeuksia on ollut esimerkiksi Vanhalla Hämeenkyläntiellä, joka kulkee Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

– Välillä on ambulanssi harhautunut väärään kaupunkiin. Joskus asukasta on yritetty viedä pakkohoitoon tai poliisi on tullut vaatimaan asukasta antautumaan tai ikkunoita on yritetty viedä kaatopaikalle väärästä talosta. Kaikenlaista kommellusta on sattunut, Kallaluoto kertoo.

Kielteistä palautetta nimimuutoksista onkin tullut asukkailta vain hyvin vähän.

– Varsinaisia valituksia ei ole tullut kuin kaksi kappaletta koko tästä valtavasta työstä. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä, että tähän on ryhdytty.

Työtä on vaikeuttanut se, että pääkaupunkiseudulla on jo valtavat määrät nimiä käytössä. Kaikkia päällekkäisyyksiä ei Kallaluodon mukaan saada vieläkään poistettua.

– Uuden, käyttämättömän nimen löytäminen on vaikeaa. Vieläkin jää noin 600 nimeä, joita on päällekkäin Espoon, Vantaan ja Helsingin kanssa.

Suosittelemme sinulle