Hyppää sisältöön

Ihmisoikeusaktivistien valta vahvistuu, mutta samalla henki vaarantuu

Sitä mukaa kuin kansalaisjärjestöt saavat näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa, aktivistit kokevat entistä suurempaa turvallisuusuhkaa. Kansalaisaktivistien asema vaihtelee suuresti eri puolilla maailmaa. Suomessakaan he eivät ole täysin turvassa.

Ihmisoikeusaktivisti Phyllis Omido.
Karoliina Kantola

Ihmisoikeuksia puolustavia järjestöjä toimii maailman jokaisessa maassa. Monet kansalaisaktiivit edistävät esimerkiksi ihmis- ja eläinoikeuksia, työoloja tai ympäristöasioita, mutta maksavat siitä kovan hinnan.

Kansalaisaktiivi Phyllis Omido on taistellut Keniassa puhtaan veden ja ympäristön puolesta sekä hyvin että huonoin tuloksin.

– En ollut koskaan joutunut pidätetyksi ennen kuin aloitin tämän työn. Minun väitettiin toimivan vastoin lakia levittäessäni tietoa ympäristöasioista. Oikeus onneksi vahvisti, että toimintani oli sallittua.

Ihmisoikeusaktivistien on tehtävä paljon töitä. Mutta jos on tarpeeksi tahtoa ja taitoa, tavoitteet voidaan saavuttaa.

David Kabanda

Omidon mukaan aktivistien peräänantamattomuus on kuitenkin saanut viranomaiset työskentelemään kansalaisjärjestöjen kanssa ja puhdistamaan alueen vesistöjä.

Naisaktivisti, kuten Omido, ei ole maailmalla itsestäänselvyys. Monessa maassa näiden harvojen naisaktivistien tilanne voi jäädä huomaamatta. Lisäksi naisaktivistien perhe voi olla usein vaarassa. Näin on käynyt myös Omidolle.

Hyvän asian puolesta – pahan pelossa

Ihmisoikeusjärjestöjen synty ja näkyvyys voidaan katsoa alkaneeksi samoihin aikoihin YK:n perustamisen kanssa eli 1940-luvun lopulla. Suomen ihmisoikeustilannetta seuraavan Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila sanoo, että aktivistien liikkeitä ja kokoontumisia on todennäköisesti kuitenkin ollut aina.

Hänen mukaansa on mahdotonta sanoa, missä ihmisoikeusaktivisteillä on huonoimmat oltavat tällä hetkellä.

En ollut koskaan joutunut pidätetyksi ennen kuin aloitin tämän työn.

Phyllis Omido

– Esimerkiksi ammattiyhdistysaktiivit ja toimittajat kokevat suurta häirintää Etelä-Amerikan maissa, sitten taas ihmisoikeusjärjestöt ovat uhattuna esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa.

Mattila muistuttaa, että kansalaisjärjestöt toimivat hyvin erilaisissa oloissa eri puolilla maailmaa. Mitä suurempi ja positiivisempi näkyvyys kansalaisliikkeillä on, sitä suurempi uhka aktivisteihin saattaa kohdistua. Mattila mainitsee esimerkeiksi Arabikevään kuohunnasta syntyneen valtionjohdon vastarinnan ja Venäjän kansalaisaktivistien heikot oltavat.

Pienessä Suomessa kansalaisjärjestöt ja viranomaiset jopa tuntevat toisensa ja tekevät yhteistyötä. Kuitenkin myös täällä aktivistit kokevat toisinaan monenlaista uhkaa.

– Eivät vain ihmisoikeusjärjestöt vaan myös ihmisoikeusasioita tutkivat henkilöt voivat kokea häiriköintiä netissä, välillä jopa suoranaista uhkailua.

Tahdolla ja taidolla tuloksia

David Kabandan mielestä kansalaisaktivisteilta vaaditaan paljon työtä ja tahdonvoimaa, jotta he voivat saavuttaa päämääränsä.

Kansalaisjärjestöillä on kuitenkin yhä suurempi vaikutusvalta yhteiskunnassa. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Antto Vihman mukaan järjestöjen vaikutusvalta yhteiskunnassa voimistuu kansainvälisten ihmisoikeussopimusten myötä.

– Kansalaisjärjestöt ovat ihan keskiössä sekä pohjoisessa että etelässä. Ne voivat vaikuttaa toimimassaan maassa suuresti vetoamalla kansainvälisiin sopimuksiin.

Työsarkaa riittää esimerkiksi Ugandassa. Terveys- ja ihmisoikeusjärjestössä (CEHURD) työskentelevä David Kabanda kertoo, että abortti on maassa yhä laiton ja toisaalta synnytykset hengenvaarallisia.

– Ugandassa 18 naista kuolee päivittäin synnytykseen. Tilanne voisi olla estettävissä.

Kansanlaisaktiivisuudella on saatu tuloksiakin. Kabandan mukaan muun muassa terveysalan ammattilaiset ovat muuttaneet asenteitaan ja säädöksiään, ja viranomaiset ovat alkaneet tehdä yhteistyötäkin kansalaisjärjestöjen kanssa.

– Ihmisoikeusaktivistien on tehtävä paljon töitä: järjestettävä tapahtumia, lobattava omaa asiaansa ja yhdistettävä kaikki tietotaito. Mutta jos on tarpeeksi tahtoa ja taitoa, tavoitteet voidaan saavuttaa, Kabanda sanoo.

Suosittelemme sinulle