Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pääministeri arvostelee kansanedustajia russofobian lietsomisesta Fennovoima-keskustelussa

Kansanedustajat ovat olleet lähetekeskustelussaan eri mieltä siitä, lisäisikö vai vähentäisikö Fennovoiman ydinvoimala Suomen riippuvuutta Venäjältä tulevasta energiasta.

Fennovoima lähetekeskustelu.
Pääministeri Alexander Stubb (vas.) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kuuntelevat vihreiden Oras Tynkkysen puhetta eduskunnan täysistunnossa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä keskustelu energiayhtiö Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta on lähtenyt osittain väärille raiteille.

Stubbin mukaan keskustelussa on korostunut liikaa hankkeessa mukana olevan venäläisyhtiön Rosatomin rooli. Stubbin mielestä päätöksessä on kyse vain energiasta.

– Se, joka minua eniten häiritsee tässä keskustelussa, on tietty asenteellisuus, jopa russofobia, joka ilmenee muutamissa puheenvuoroissa. Se tulee nimenomaan sitä kautta, että yritetään lietsoa Venäjä-pelkoa energiapoliittiseen ratkaisuun. Tässä kannattaa puhua energiasta energiana, Stubb sanoi tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa.

Muun muassa vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen nosti esiin Rosatomin kytkökset Venäjän hallintoon.

– Rosatom ei ole mikään tavallinen yritys. Rosatom on Neuvostoliiton entinen atomienergiaministeriö, joka vastaa edelleen Venäjän ydinasehuollosta. Rosatom on suoraan (presidentti Vladimir) Putinin hallinnassa oleva valtion liikelaitos, jonka tehtäviin kuuluvat, sanatarkasti, Venäjän geopoliittiset intressit, Tynkkynen sanoi.

Myös RKP:n Stefan Wallin ilmaisi huolensa Venäjään liittyvistä kysymyksistä. Hänen mielestään ei voida jättää huomiotta mahdollisuutta, että Venäjä alkaa käyttää Kremlin hallinnassa olevaa valtionyhtiötä voimapolitiikkansa välineenä.

– Ei voi olla punnitsematta ajatusta, että Venäjä tietyssä tilanteessa alkaisi laajemminkin harrastaa voimapolitiikkaa energiapolitiikan jatkeena, Wallin sanoi.

Hallitus on päättänyt antaa Fennovoimalle luvan jatkaa ydinvoimahanketta Rosatomin kanssa. Eduskunnan tämänpäiväisen käsittelyn jälkeen asia lähetetään talousvaliokuntaan, joka antaa siitä mietintönsä. Tämän jälkeen asia tulee eduskunnan suuren salin ainoaan käsittelyyn.

Suosittelemme sinulle