Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Grahn-Laasonen jäädytti soidensuojeluohjelman

Soidensuojeluohjelmaan on haluttu täydennystä, jotta arvokkaat ja uhanalaiset suot voisivat säilyä luonnontilaisina.

Punassuo
Punassuo Kuva: Tina Lundan / Yle
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa
Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 4. lokakuuta 2014.
Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 4. lokakuuta 2014. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on jäädyttänyt vuosia valmistellun soidensuojelun täydennysohjelman.

Grahn-Laasonen haluaa vielä selvityttää mahdollisuuksia edetä suojelussa vapaaehtoisuuden pohjalta.

Grahn-Laasonen kiittelee ympäristöministeriössä ohjelmaa valmistellutta työryhmää suokohteiden kartoituksesta, mutta haluaa vielä harkita vaihtoehtoa soiden pakkosuojelulle.

– Metsien suojeluun tähtäävässä METSO-ohjelmassa vapaaehtoisesta suojelusta on saatu erittäin hyviä kokemuksia ja sitä ovat kiitelleet kaikki. Haluan selvittää, voitaisiinko vapaaehtoisuuteen perustuvalla suojelulla saada hyviä tuloksia aikaan myös soidensuojelussa, Grahn-Laasonen sanoo.

Ministeri vetoaa positiiviseen asennoitumiseen luonnonsuojelussa.

– Jos rakennamme maanomistajien kanssa hyvää yhteistyötä vapaaehtoisuuden pohjalta, rakennamme samalla luottamusta ja positiivista asennetta luonnonsuojelua kohtaan. Vastakkainasettelun sijaan etsitään uutta tapaa toimia, yhteistyötä ja vapaaehtoista tahtoa toteuttaa samat soidensuojelutavoitteet, Grahn-Laasonen sanoo.

Ehdotukset uusista suojeltavista alueista on pitänyt jättää tämän vuoden loppuun mennessä.

Jotkut viranomaiset ovat epäilleet, että vapaaehtoinen suojelu ei toimisi soiden kohdalla.

– Toki ymmärrän, että metsäkohteiden suojeluun verrattuna haasteita on enemmän, sillä suot tulee suojella kokonaisuuksina. Kun selvitys on valmis, on päätösten aika. Tulen kertomaan esitykseni jatkosta marraskuun loppuun mennessä, ministeri toteaa.

Suosittelemme sinulle