Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaishoitaja lentomatkusti juuri ennen Ebola-diagnoosiaan

Terveysviranomaiset kertovat Ebolaan sairastuneen sairaanhoitajan lentäneen Ohiosta Texasiin hieman kuumeisena. Lennolla oli yli 130 matkustajaa.

Matkustajia Ebola-tarkastuspisteellä John F. Kennedn lentokentällä New Yorkissa 9. lokakuuta 2014. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa Ebola-tartunnan saaneen hoitajan kerrotaan lentomatkustaneen vain päivää ennen kuin hänellä todettiin tartunta. Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan hoitaja oli hieman kuumeisena lennolla Ohiosta Texasiin maanantaina.

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen CDC:n johtaja Thomas Frieden pitää muihin matkustajiin kohdistuvaa tartuntariskia erittäin pienenä. Hän kuitenkin toteaa, ettei 29-vuotiaan hoitajan olisi pitänyt olla lennolla.

Sairaanhoitaja kertoo kuumeen nousseen ennen lentoa 37,5 asteeseen. CDC:n asettama kuumeraja lennoille on 38 astetta, joten sairaanhoitajaa ei kielletty nousemasta koneeseen.

CDC on pyytänyt kaikkia lennolla olleita reilua 130 matkustajaa ottamaan yhteyttä keskukseen.

Texasilaissairaalassa työskennellyt hoitaja oli mukana hoitamassa liberialaista miestä, joka kuoli Ebolaan Dallasissa viikko sitten. Hoitaja on siirretty Atlantassa sijaitsevaan Emoryn yliopistolliseen sairaalaan.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Ebolaan on kuollut 4 493 ihmistä. Vahvistettuja, todennäköisiä ja epäiltyjä tartuntoja on kaiken kaikkiaan 8 997.

Suosittelemme sinulle