Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vältä tekstariniska ja muista ruokkia välilevyjä!

Älylaitteiden näpertely kumarassa aiheuttaa monille selkäongelmia. Pitkään "puolustavassa" kumara-asennossa oleminen aiheuttaa jännitystä, ja pitkällä aikavälillä selkä tai niska voi alkaa oireilla. Niska- ja selkäkipuja on älylaitteiden vuoksi myös yhä nuoremmilla.

Selkäneuvoja ja Keski-Suomen selkäyhdistyksen puheenjohtaja Sinikka Kilpikoski kertoo mikä on tekstariniska ja kuinka siltä voi välttyä.
Esko Pulliainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Useissa tutkimuksissa on todettu, että yli 80 prosenttia älypuhelimien käyttäjistä tuntee käsi- ja niskakipua ja kokee jännittyneisyyttä älylaitteen näpertämisen aikana. Jo parin minuutin tekstailun aikana hartialihakset jännittyvät ja hengitystiheys nousee. Toistuva kehon jännittäminen voi aiheuttaa ongelmia selkärangassa asti.

- Kun pää on kännykkää käyttäessä etukumarassa, ovat selkäydin ja selkärangan takana olevat pehmytkudokset venyttyneessä tilassa. Lisäksi välilevyjen sisäiset rakenteet työntyvät kohti hermorakenteita, ja seurauksena on erilaisia vaivoja, kertoo Keski-Suomen selkäyhdistyksen puheenjohtaja ja selkäneuvoja Sinikka Kilpikoski.

Kasvuikäisten selkävaivat huolestuttavat

Suomalaisista jopa 70 prosenttia omistaa älypuhelimen ja 35 prosenttia taulutietokoneen. Älylaitteiden myötä oireita on nykyään ilmaantunut myös yhä nuoremmille.

– Aikasemmin sanottiin, että esimerkiksi välilevyvaivat olisivat 35-55 -vuotiaiden ongelmia, mutta tänä päivänä saattaa hoidossa olla jo 12-13 -vuotiaita, kertoo Kilpikoski.

Erityistä huolta Kilpikoski kantaakin nimenomaan kasvuikäisten nuorten selkävaivoista. Kivun ja säryn lisäksi huono asento ja selkärangan vääränlainen kuormittaminen voi aiheuttaa pahimmillaan pysyviä virheasentoja, kuten skolioosia ja nikamien kiilamaisuutta.

– Todellakin pitäisi puuttua näihin työskentelyasentoihin, Kilpikoski painottaa.

Keho viestii huonosta asennosta

Kun pää on pystyssä, niin vedetään ikäänkuin "DVD sisään", ja sitten voi vaikka kurkistaa ylös tähtiin.

Selkäneuvoja Sinikka Kilpikoski

Kilpikoski neuvoo, että kehoaan täytyy kuunnella, ja ymmärtää sen antamat erilaiset signaalit. Vaikka selkä tai niska eivät oirehtisikaan ainakaan heti kivun kautta, voi keho antaa muunkinlaisia merkkejä huonosta asennosta.

– Kyllä elimistö on niin uskomattoman hienolla tavalla järjestäytynyt, että kun pitkäkestoisesti ollaan jossain ääriasennossa, niin alkaa tulla väsymyksen tunnetta, jännitystiloja tai sellaista oloa, että ei jaksa kannatella päätään, kertoo Kilpikoski.

Kun lievätkin oireet tunnistaa ajoissa, on helpompi lähteä korjaamaan asentoa ja ennaltaehkäistä erilaisia vaivoja.

Välillä DVD sisään ja kurkistus tähtiin

No kuinka niitä älylaitteita sitten tulisi käyttää? Kilpikoski neuvoo, että kännykkää tai tablettia pideltäisi silmien alapuolella, vaan nostettaisiin laite silmien tasolle ja pidettäisiin samalla pää pystyssä. Tämä voi kuitenkin monesta tuntua luonnottomalta asennolta. Kilpikoski muistuttaakin, että tärkeintä olisi asentojen vaihtelevuus ja erilaiset vastaliikkeet.

– Eihän se ole mikään ongelma, että pää on hetken alaspäin, mutta välillä olisi hyvä tehdä vastaliikkeitä. Eli pää pystyyn ja vedetään leukaa sisäänpäin, mutta ei alaspäin. Eli kun pää on pystyssä niin vedetään ikäänkuin "DVD sisään", ja sitten voi vaikka kurkistaa ylös tähtiin, neuvoo Kilpikoski.

Kumaralle "puolustusasennolle" hyvänä vastaliikkeenä toimii "voima-asento". Voima-asennossa ranka on ojentuneena ja kädet viedään venyttävään yläasentoon.

Välilevy voi hyvin, kun sitä liikutellaan.

Sinikka Kilpikoski

– Silloin selkäranka taipuu taaksepäin ja se mahdollistaa hengityksen paremmpin kuin lysähtävässä asennossa. Voima-asentoa voi höystää vielä reippaalla hurraa-huudolla, Kilpikoski ohjeistaa.

Paremman hengityksen ja verenkierron lisäksi reippaasti suoritettu voima-asento voi vaikuttaa positiivisesti jopa testosteronitasoihin.

Ruoki selkääsi!

Liike on yleisestikin paras lääke ja ennaltaehkäisykeino niska- ja selkäkipuihin. Selkärangan välilevyt ovat sikäli poikkeuksellisia elimiä, että aikuisiässä niissä ei ole enää verenkiertoa.

Verenkierron sijaan välilevyt saavat ravintonsa ympärillä olevista kudoksista, ja liikkeessä välilevyjen aineenvaihdunta ja sitä mukaa myös ravinnonsaanti paranee.

– Välilevy voi hyvin, kun sitä liikutellaan, Kilpikoski tiivistää.

Esimerkiksi istumatyössä olisi tärkeää, että noustaisiin vähintään tunnin välein pystyyn ja käytäisiin vaikka kävelemässä hetki.

– Myös autolla ajaessa voi pitää siitä ratista kiinni ja liikutella siinä istuessa lantiota eteen ja taakse vaikka samban tahtiin, vinkkaa Kilpikoski.

Lisää ohjeita selkä- ja niskavaivojen ennaltaehkäisyyn löydät Selkäkanava-sivuilta.

Suosittelemme