Hyppää sisältöön

Vanhoillislestadiolaisuus uuden ja vanhan välisessä myrskyssä

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen oppi pysyy ennallaan, vakuuttaa kesällä uudeksi Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Viljo Juntunen Silminnäkijän haastattelussa. Ehkäisykiellosta ei tingitä, mutta hoitokokouksia ei enää sallita.

Suviseurat puhuja
Vanhoillislestadiolainen liike on suurin evankelisluterilaisen kirkon sisällä toimiva herätysliike. Kuva: Yle / Silminnäkijä
Hannele Valkeeniemi

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen kesällä valittu uusi johtaja, Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja  Viljo Juntunen on kahden tulen välissä. Liikkeen sisältä nousee vaatimuksia lasten hyväksikäyttötapausten perinpohjaisesta tutkimisesta. Samaan aikaan ympäröivä yhteiskunta ymmärtää yhä heikommin ehkäisykieltoa tai liikkeen suhdetta homoseksuaalisuuteen.

Silminnäkijän ohjelmaan "Tavoitteena taivaspaikka" antamassaan haastattelussa teologian tohtori Viljo Juntunen vakuuttaa vanhoillislestadiolaisen opin pysyvän ennallaan. Esimerkiksi suhtautumisessa ehkäisykieltoon ei ole tulossa muutosta.

Viljo Juntunen
Vanhoillislestadiolaisuus ja synti. Ote Viljo Juntusen haastattelusta.

- Toivon toki liikkeeltäentistä avoimempaa suhtautumista muuttuvaan maailmaan ja mediaan, Viljo Juntunen sanoo.

Liikkeen avautumista odotetaan

Kesällä liikkeen johtoon valitulta Viljo Juntuselta odotetaan paljon. Hänen toivotaan uudistavan Pohjoismaiden suurimman herätysliikkeen toimintatapoja.

- Liikettämme johtavat miehet. Myös naisia tarvitaan päättämään asioista, luokanopettajaksi opiskeleva Milja Mäkinen sanoo.

- Liike on saatettu pelon valtaan, ja Viljo on tietoinen tapahtuneista vääryyksistä. Viljon valinnan ansiosta meillä on toivoa, että epäkohdat korjataan, uskoo liikkeen saarnamiehen toimesta syrjäytetty diplomi-insinööri Erkki Hurtig.

- Toivon että vanhoillislestadiolaiset ymmärtävät, että mikä aarre olisi siinä, jos liike avautuisi, pohtii Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi.

Viljo Juntunen tunnetaan sovittelevana miehenä.  Näitä taitojaan mies tarvitsee, jos aikoo luotsata vanhoillislestadiolaiset pois myrskyn silmästä.

Onko liike sittenkään erehtymätön?

Tuore lestadiolaisjohtaja joutui jo kesällä kiirastuleen, kun rovaniemeläismies vaati Ranuan rauhanyhdistykseltä ja paikkakunnan silloiselta kirkkoherralta Viljo Juntuselta julkista anteeksipyyntöä.  Vaatimus perustuu miehen sukulaisten hoitokokouksissa kohtaamaan henkiseen väkivaltaan 1970- luvulla.

- Itse olen jo pyytänyt anteeksi. Minulla ei ollut rohkeutta puuttua silloin vallitsevaan tilanteeseen.

Viljo Juntusen on pohdittava, voiko liike myöntää erehtyneensä ja pyytää anteeksi. Vanhoillislestadiolaisuuden peruskivi on seurakuntaoppi, jonka mukaan liike on erehtymätön.

Viljo Juntunen, vanhoillislestadiolaiset johtaja
Vanhoillislestadiolaisuus ja politiikka. Ote Viljo Juntusen haastattelusta.

- Liike on ilmoittanut, että pahoittelemme 1970-luvun hoitokokoustapahtumia. Minun mielestäni voisimme pyytää myös anteeksi.  Liikkeemme koostuu erehtyväisistä ihmisistä, joten ei se sillä tavalla erehtymätön ole

Vastaus on vallankumouksellinen. Tuotko uusia tuulia?

- Pyhä Henki on erehtymätön. Ihmiset ovat erehtyväisiä. Se aiheuttaa tätä. Itse olen pyytänyt noita tapahtumia anteeksi, Viljo Juntunen muistuttaa.

”Viranomaisasiat pitää hoitaa viranomaisten kanssa”

Tutkija Johanna Hurtig paljasti viime vuonna kirjassaan ”Taivaan taimet” vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä tapahtuneita lasten hyväksikäyttötapauksia. Asiasta noussut kohu jakoi tiivistä yhteisöä kahteen leiriin. Toinen vaatii hiljaisuutta, toinen asioiden perinpohjaista tutkimista.

Myös Viljo Juntunen joutuu ottamaan kantaa hyväksikäyttötapausten jälkihoitoon.

- Pyrimme siihen, että nämä hyväksikäyttötapaukset ovat aina poliisiasioita.  Asiat pitää sopia oikealla tavalla: viranomaisasiat viranomaisten kanssa ja keskinäiset asiat keskenään.

- On järkyttävää, millaiset jäljet nämä tapaukset jättävät ihmisiin. Uhrien tilanne pitäisi ymmärtää paremmin kuin aikaisemmin. Me kiinnitämme rauhanyhdistysten perhe- ja diakoniatyössä näihin asioihin entistä enemmän huomiota, Viljo Juntunen vakuuttaa.

Viljo Juntunen, vanhoillislestadiolainen liike, johtaja
Vanhoillislestadiolaisuus ja yrittäminen. Ote Viljo Juntusen haastattelusta.

Vastikään valtion tiedonjulkistamispalkinnon saanut tutkija Johanna Hurtig on leimattu tietyissä vanhoillislestadiolaispiireissä Saatanan enkeliksi.

- Tuollaiset puheet pitää jättää omaan arvoonsa. Johannan tarkoitus ja työ on ollut meidän kannalta hyvä. Haluamme rakentaa Johannaan hyvät suhteet ja kuulla häntä näissä vaikeissa asioissa, Viljo Juntunen sanoo.

Puheenjohtaja Juntusen linjaus viranomaisyhteistyöstä lasten hyväksikäyttötapauksissa on selkeä askel liikkeen avautumisen suuntaan.

”Oppi pysyy samana”

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen vallan perusta on seurakunnan erehtymättömyys, yksimielisyys ja muuttumattomuus.  Jos Juntunen antaa vähän periksi erehtymättömyydelle ja yksimielisyydelle, niin opin muuttumattomuus pitää.

- Opissa ei muutoksia ole odotettavissa. Uskotaan kuten ennekin.

Eli mm. homosuhteet, naispappeus ja alkoholi ovat edelleen pannassa. Liikkeen vaalimaa ehkäisykieltoa vastaan on viime aikoina vaadittu jopa oikeustoimia.

- Haluamme ottaa ne lapset vastaan, jotka Taivaan Isä meille antaa. Sitten on kriisitilanteita, joissa täytyy kuunnella lääkäriä.  Sen jälkeen isä ja äiti toimivat haluamallaan tavalla.

- Meidän ei tarvitse päivittää suhtautumistamme alkoholiin, naispappeuteen, homosuhteisiin, ehkäisyyn. Kantamme on kielteinen ja sellaisena se pysyy, Viljo Juntunen vakuuttaa.

Katso Viljo Juntusen haastattelu kokonaisuudessaan litteroituna täältä.

Silminnäkijä: Tavoitteena taivaspaikka Yle TV2 to 16.10.2014 klo 20

Suosittelemme sinulle