Hyppää sisältöön

OYS varautuu ebolapotilaiden hoitoon

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on jo parin kuukauden ajan kouluttauduttu ja varustauduttu vaarallisen ebolavirusinfektion saaneiden potilaiden hoitoon. OYS:ssa varmistetaan mahdollinen tauti, mutta sairastunut lähetetään hoitoon Helsinkiin.

Ebolapotilaan hoitaja suojaa itsensä päästä varpaisiin.
Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairaanhoitajan suojavarustus hoitoharjoitustilanteessa. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Tiina-Leena Kurki

Vaarallisen ebolavirusinfektion hoitoon valmistautuminen on ollut kuin tuhatosaisen palapelin kokoamista. Eri alojen sairaalahenkilökunta on ollut koulutuksissa ja harjoitellut jo parin kuukauden ajan. Infektioiden torjuntayksikön osastonylilääkäri Hannu Syrjälä esittelee eristyshuonetta ja sairaanhoitajan suojavarustuksen pukeutumista innokkaasti elehtien kuin sinfoniaorkesterin kapellimestari, jonka tahtipuikko osoittaa jokaisen nuotin tismalleen kohdalleen.

– Potilaiden hoidossa on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että mikään kohta hoitajien ihosta ei ole paljaana hoitotilanteessa. Tämä on erittäin haasteellista erityisesti vaatteiden ja suojavarusteiden riisumisessa. Silloin täytyy varoa käsien sotkeentumista. Avustavaa henkilökuntaa tarvitaan sekä pukemis- että  riisumisvaiheessa. Kaikki tapahtuu tietyn protokollan mukaan ja lisäksi seinällä on tarkistuslista, josta katsotaan, että kaikki menee oikein, osastonylilääkäri Hannu Syrjälä selostaa.

Sairaanhoitaja pukeutuu vieressä toisen hoitajan avustamana suojavaatteisiin. Potilaan kohtaa henkilö, joka muistuttaa tieteiselokuvan roolihahmoa.

– Olemme olleet erityisen tarkkoina siinä, ettei hoitaja missään vaiheessa kosketa esimerkiksi kasvojaan.

Hoito HUS:ssa

Infektio-osaston hoitajien lisäksi koulutuksessa ovat olleet myös röntgen- ja laboratoriohoitajat.

– Ebolaan sairastuvien veri aiheuttaa tartuntavaaran. Laboratorion suhteen haasteellista on ollut investoida uusiin ja turvallisiin laitteisiin, joilla verinäytteitä voidaan analysoida henkilökunnan altistumatta. Lisäksi laitteet on sijoitettu erilliseen tilaan ja ne ovat lasiseinäkaapissa.

Ebolapotilaiden hoidossa käytettävä kertakäyttötavarat ja jätteet laitetaan erityisjäteastioihin ja toimitetaan Riihimäelle poltettavaksi.

– Meillä on suhteellisen vähän ihanteellisia huoneita ebolapotilaiden käyttöön. Kun mahdollinen ebolaepäily tulee, niin potilas on täällä hoidossa taudin varmistumiseen asti. Jos ebola todetaan, potilas pyritään siirtämään Helsinkiin, sillä HUS:ssa on erityistilat hoitoa varten.

Osastonylilääkäri Hannu Syrjälä korostaa, että tällä hetkellä suomalaisten sairastumisriski on äärimmäisen pieni.

– Mikäli ebolaepidemiaa ei kuitenkaan saada maailmalla taltutettua, niin jossakin vaiheessa voi joku satunnainen, yksittäinen potilas tulla myös Pohjois-Suomeen.

Tavallisen turistin sairastumisriski on kuitenkin äärimmäisen pieni, sillä tartunta tulee lähinnä potilaan eritteiden ja veren välityksellä

Suosittelemme sinulle