Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Naissotilaalla kolminkertainen riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle – katso oman ammattisi tilasto

Vuosittain 20 000 suomalaista uupuu työtaakan alla ja jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Kaikkein korkeimman riskin ryhmään kuuluvat ovat raskasta työtä tekeviä naisia.

Mies alikersantti ja varusmies nainen tukka ponihännällä.
Kuva: YLE / Sauli Antikainen
Mikko Pesonen,
Tuomo Björksten
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jos ensi vuonna kukaan ei jäisi työkyvyttömyyseläkkeelle, Suomi saisi kansantalouteensa yli 100 000 työvuotta lisää. Noin 20 000 suomalaista jää nimittäin joka vuosi työkyvyttömyyseläkkeelle, ja heiltä tekemättä jääneen työn määrä on valtava.

Yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeeseen ovat selkä-, tai laajemmin sanottuna tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Puutarhuri kuuluu ehkä hieman yllättäen niiden ammattien joukkoon, joissa riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle on suurin. Samaan ryhmään kuuluvat naissotilaat, rakennusalan työntekijät, siivoojat ja hoitoalan ammattilaiset. Naissotilaalla riski on jopa kolminkertainen verrattuna samanikäisiin muihin naisiin.

– Nämä ovat ammatteja, joissa vaaditaan fyysistä työkykyä, sekä miehillä että naisilla. Toisessa päässä on asiantuntija-ammatteja, sanoo työterveyslaitoksen erikoistutkija Tiina Pensola.

Hortonomi Frans Karkkimaa Helsingin kaupungin puutarhasta vahvistaa käsityksen siitä, että puutarhurin ammatti voi käydä fyysisesti raskaaksi.

– Selkä tulee kipeäksi, jos on pitkään jatkuvaa monotonista työtä, vaikka istutusta. Sitä voi olla useamman päivän peräkkäin. Vaikka kuinka yrittää selkä suorana tehdä, niin pikkaisen ottaa selän päälle.

Jutun taulukossa oli virheitä

Yle Uutiset julkaisi tämän jutun taulukon alun perin virheellisenä. Ohjelmointivirheen vuoksi osasta raskaita ammatteja tuli taulukossa kevyitä ja päinvastoin.

Taulukon tiedot on nyt korjattu. Jutun muut tiedot ovat oikein.

Kuinka todennäköisesti joudut työkyvyttömyyseläkkeelle?

Lähde: Työterveyslaitos

Suosittelemme sinulle