Hyppää sisältöön

Hovioikeus ei muuttanut Kärkkäisen tuomiota juutalaiskirjoittelusta

Magneettimedia-lehden päätoimittajana toimineen Juha Kärkkäisen käräjäoikeudessa saama tuomio ei muuttunut hovioikeuskäsittelyssä. Kärkkäinen sai sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Magneettimedian päätoimittaja Juha Kärkkäinen Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa 30.9.2013 Kuva: Yle
Tiina-Leena Kurki

Rovaniemen hovioikeus on pysyttänyt ennallaan Juha Kärkkäisen saaman sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Samoin hovioikeus pysytti ennallaan yhtiölle langetetun yhteisösakon.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus langetti vuoden 2013 lokakuussa ilmaisjakelulehti Magneettimedian päätoimittaja Juha Kärkkäiselle 90 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehteä kustantava tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen Oy tuomittiin puolestaan 45 000 euron yhteisösakkoihin.

Lisäksi yhtiö velvoitettiin poistamaan Magneettimedian nettisivuilla olevat juutalaisvastaiset kirjoitukset. Oikeuden mukaan kirjoitukset olivat sisällöltään lainvastaisia.

Syyttäjä vaati tuolloin Juha Kärkkäiselle ehdollista vankeutta.

Kärkkäinen vetosi sananvapauteen

Juha Kärkkäinen totesi valituksessaan hovioikeudelle, että hänellä oli ollut oikeus julkaista poliittisia mielipiteitä sananvapauden nojalla. Tämän turvasivat hänen mielestään perustuslaki ja Euroopan ihmisoikeussopimus. Hänen mukaansa kyse ei myöskään ollut  sellaisesta vihapuheesta, jota voitaisiin ihmisoikeussopimuksen nojalla rajoittaa.

Hän katsoi, ettei lehden kirjoituksissa  ollut kehotettu tai yllytetty toimimaan muun muassa juutalaisia vastaan, eivätkä kyseessä olleet hänen vaan toisten kirjoittajien esittämät näkemykset.

J. Kärkkäinen Oy vaati hovioikeudessa yhteisösakon hylkäämistä, alentamista tai sen jättämistä tuomitsematta.  Yhtiön mukaan lehden julkaiseminen ei kuulunut sen ydintoimintaan, vaan kyseessä oli Juha Kärkkäisen itsenäinen toiminta, vaikkakin yhtiö oli sitä kustantanut. Yhtiö lausui valituksessaan myös Juha Kärkkäisen puolesta. Sen mielestä Kärkkäinen ei syyllistynyt asiassa rikokseen.

Syyttäjä vaati vastavalituksessaan hovioikeudelle, että Juha Kärkkäisen sakkorangaistus kovennetaan ehdolliseksi vankeudeksi. Syyttäjä vaati myös sekä Juha Kärkkäisen että yhtiön valitusten hylkäämistä. Juha Kärkkäinen puolestaan vaati syyttäjän vastavalituksen hylkäämistä.

Hovioikeudessa kuultiin uutena todistajana muun muassa päätoimittaja ja journalisti Martti Huhtamäkeä.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion perustelut ja katsoi myös, ettei Juha Kärkkäisen esittämiä syitä ole pidettävä sellaisina, että ne olisivat oikeuttaneet julkaisemaan juutalaisia kansanryhmänä selkeästi panettelevia ja solvaavia kirjoituksia.

Juha Kärkkäinen ja Kärkkäinen Oy vaativat lisäksi oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Kärkkäisen kulut ovat noin 37 000 euroa ja yhtiön hiukan yli 20 000. Koska molemmat hävisivät valituksensa hovioikeudessa, valittajat saavat pitää kulut vahinkonaan.

Suosittelemme sinulle