Hyppää sisältöön

Näkökulma: Vaarallista elämää vai curling-vanhuutta?

Hoivakodit uhkaavat muuttua vakuumipakatuiksi säiliöiksi, joissa ihminen pysyy elossa, mutta maksaa siitä kovan hinnan. Curling-vanhuus estää vanhuksilta normaalin elämän nautinnot liian vaarallisina, kirjoittaa Ylen Hoivakoti kuntoon -sarjan valmentaja Anna Pylkkänen.

 Anna Pylkkänen
Hoivakoti kuntoon -sarjan valmentaja Anna Pylkkänen puhuu omaisten illassa vanhusten liiallisesta suojelusta, curling-kulttuurista

Elämä on hengenvaarallista, mutta hoivakodeissa se vasta vaarallista onkin. Vaaranpaikkoja löytyy niistä niin runsaslukuisesti, että ilman rajoittavia sääntöjä – kirjoitettuja tai kirjoittamattomia – hoivakotien asukkaat saattavat altistua toinen toistaan uhkaavammille asioille: saunalle, syystuulelle, täysrasvaiselle maidolle. Yömyssylle, liian pitkille yöunille, kynttilän valolle tai ulkomaailmalle.

Koska näiden ja monien muiden arkisten asioiden koetaan kovin herkästi vaarantavan vanhusten hyvinvoinnin, ehkä jopa hengen, on turvallisempaa pitää vanhukset niistä mahdollisimman kaukana.

Vanhojen ihmisten turvallisuuden nimissä hoivakodit, nämä kodinomaisiksi nimeämämme paikat, uhkaavat muuttua vakuumipakatuiksi säiliöiksi, joissa ihminen pysyy elossa, mutta maksaa siitä kovan hinnan.

Ei nimittäin ole sama asia pysyä elossa kuin elää.

Olisi ylevää selittää ilmiötä pelkällä suojelunhalulla, mutta yhtä usein ilmiö tiivistyy kysymykseen: "Jos jotakin tapahtuu, kuka siitä on vastuussa?".

Ylisuojelusta ei voi kuitenkaan yksin syyttää hoitajia. He vain ilmentävät vallitsevaa kulttuuria ja käsitystämme hyvästä hoidosta.

Alati lisääntyvien suositusten, säädösten ja pykälien viidakossa on hoivakodeissa vaikeaa edistää elävää elämää ilman, että samalla sortuisi jonkinasteiseen tottelemattomuuteen.

Toki joissakin tapauksissa myös haluttomuus muuttaa toimintatapoja naamioidaan turvallisuushakuisuudeksi.

Asioiden ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Ruotsissa ryhdyttiin valtionhallinnon voimin miettimään, voidaanko hoivakodista puhua vanhusten kotina, jos sen asukkaat eivät muun muassa saa leipoa, koska heillä ei ole hygieniapassia.

Ruotsalaiset totesivat, että silloisin säädöksin puhe kodinomaisuudesta oli enemmänkin itsepetosta kuin vallitseva tila. Tämän myötä kodinomaisten yksiköiden hygieniasäädöksiä Ruotsissa lievennettiin. Yllättävää kyllä, naapurimaamme hoivakodeissa ei tiettävästi ole kohdattu vielä vanhusten epämääräisiä joukkokuolemia.

Jos emme valtiollisella tasolla kykene muuttamaan tämän kehityksen suuntaa, kehotankin jokaista aikuista ihmistä laatimaan hyvissä ajoin itselleen hoitotahdon hoivatoiveineen. Vaikka hoivatoiveilla ei vielä olekaan virallista asemaa järjestelmässämme, ne kuitenkin  ohjaavat henkilökunnan ajattelua oikeaan suuntaan.

Omiin hoivatoiveisiini tulen ainakin kirjaamaan, että huolimatta kovasta tuulesta haluan yhä vanhanakin päästä merenrantaan. Tahdon nauttia hyvistä juustoista ja graavikalasta – listeriaa uhmaten.

Ja aamuisin haluan nukkua pitkään, vaikka ruokailujen välinen paastoaika ylittäisi sallitun. Voi olla, että jonakin päivänä jokin näistä asioista koituu kohtalokseni, mutta ainakaan elämäni ei sitä ennen ole muuttunut hajuttomaksi, mauttomaksi ja värittömäksi.

Sitä en toivoisi tämän päivän vanhuksillekaan tapahtuvan.

Anna Pylkkänen

Kirjoittaja on Ylen Hoivakoti kuntoon –sarjan valmentaja ja työyhteisökouluttaja.

Kuva: Juha Kiiskinen / Yle

Näkökulmaan liittyväntehtävän hoivakodeille löydät täältä.

A-studion Hoivakoti kuntoon –sarjassa käydään seuraavaksi Somerolla omaisten illassa. A-studio maanantaina 20.10. klo 21.00 (TV1)

Lisää tietoa Hoivakoti kuntoon –projektista osoitteessa yle.fi/hoivakotikuntoon

Suosittelemme sinulle