Hyppää sisältöön

Seurantapannat kertovat peurakannan liikkeistä ja petojen vaikutuksista kantaan

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos aloittaa metsäpeurojen pannoittamisen Pyhännällä tiistaina. Pannoilla kerätään tietoa muun muassa metsäpeurojen levinneisyydestä ja vasomisesta. 

Metsäpeura
Kuva: Yle
Risto Degerman

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos pannoittaa lisää metsäpeuroja Pohjois-Pohjanmaalle Pyhännälle muodostuneesta pienestä peurakannasta. Noin puolensadan yksilön lauma vaeltaa ylensä talveksi Etelä-Pohjanmaan suuntaan Lappajärven seudulle, mutta palaa kesäisin Pyhännän ja kestilän alueelle vasomaan.

Pantojen avulla riistatutkijat keräävät tietoa muun muassa metsäpeurojen levinneisyydestä ja vasojen määrästä. RKTL:n tarkoitus on pyrkiä laittamaan pantoja myös Suomenselän alueen peuroihin.

Tutkijoita kiinnostaa paitsi peurojen määrä myös se millainen vaikutus suurpedoilla on metsäpeurakantaan. Pannoissa on paikannuslaite sekä gsm-yhteys.

Pyhännällä pieni peurakanta

Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa elää hyvin pieni metsäpeurakanta. Pääosa Suomen metsäpeuroista elää Kainuun, Suomenselän ja Lieksan alueilla. Pyhännän lisäksi pieniä laumoja on  myös muualla Suomessa.

Kivikaudella metsäpeura oli tärkeä suomalaisten metsästyskohde. Suuri osa nykyisistä metsäpeuroista on tullut Suomeen Venäjältä. Peurakantaa on myös uudelleenistutettu Suomeen.

Suosittelemme sinulle