Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Valosaaste himmentää tähdet ja haittaa terveyttä

Valo mielletään yleensä myönteiseksi asiaksi, mutta ei-toivottu keinovalo haittaa ekosysteemiä ja jopa lisää syöpäriskiä. Energiatehokkaiden lamppujen yleistyminen uhkaa lisätä valaistusintoa ja valosaasteen määrää.

Valomainostaulu Ratinassa
Kuva: Jan Hynnä / Yle
Petra Ketonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ajoteiden varteen pystytetyt videomainostaulut ovat esimerkki monia harmittavasta valosaasteesta. Valo osuu tiellä liikkujan silmään ja leviää ympäristöön. Tampereen kaupunkikuva-arkkitehti Jalo Virkki kertoo, että videotauluista tulee paljon palautetta.

– Ensimmäiset videotaulut ovat puhuttaneet paljon, koska ne koettu liian kirkkaiksi eikä niitä voi himmentää. Uudemmat taulut ovat parempia, koska niiden kirkkautta voi säätää.

– Jo lupavaiheessa yritetään arvioida, että mainostaulut eivät olisi liian kirkkaita. Häikäisy on kuitenkin hyvin henkilökohtainen asia.

– Videotaulut eivät tiettävästi ole aiheuttaneet onnettomuuksia. Jos valo häiritsee, täytyy vain olla katsomatta. Niin itsekin teen, kertoo Jalo Virkki.

Yötyö keinovalossa lisää syöpäriskiä

Videotaulut eivät tiettävästi ole aiheuttaneet onnettomuuksia. Jos valo häiritsee, täytyy vain olla katsomatta.

Jalo Virkki

Valosaaste on uhka luonnon monimuotoisuudelle. Peräti kaksi kolmannesta maapallon selkärangattomista eläimistä on yöeläimiä. Öinen keinovalaistus häiritsee esimerkiksi suunnistamista ja suojautumista saalistajilta.

Valosaasteen vaikutuksista ihmisten terveyteen ei ole kokonaiskuvaa, mutta yksittäiset tutkimukset antavat tietoa. Suomen ympäristökeskuksen tutkija Janne Rinne kertoo, että vuorotyötä tekevien naisten öisellä valoaltistuksella on yhteys kohonneeseen rintasyöpäriskiin.

– Yöaikainen valoaltistus voi vaikuttaa hormonitoimintaan ja sitä kautta terveyteen. Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen syöpäjärjestö on luokitellut yötyön mahdolliseksi karsinogeeniksi eli syövän aiheuttajaksi.

– Sen sijaan ulkovalaistuksen yhteydestä syöpiin tiedetään vähemmän, vaikka yksittäisistä tutkimuksista tällaisia viitteitä on saatukin.

Valomainostaulu Ratinassa
Videomainostauluista on tullut paljon palautetta Tampereen kaupungille. Kuva: Jan Hynnä / Yle

Janne Rinne ja Jari Lyytimäki selvittivät suomalaisten kokemuksia valosaasteesta pari vuotta sittenValon varjopuolet-kirjaansa varten. Avoimeen verkkokyselyyn tuli 2 000 vastausta.

– Yksi selkeä vaikutus on unenlaatuasia. Selvisi, että erityisesti kaupunkiympäristössä valaistus oli häirinnyt monien vastaajien unta ja nukahtamista.

Jotkut myös kertoivat, että kauppapaikkojen vilkkuvat mainostaulut laukaisevat migreeniä.

Andromedan galaksi katosi

Vielä 1990-luvun puolivälissä näki Andromedan galaksin paljain silmin. Mutta nykyään, vaikka kuinka hyvin tietää sen sijainnin, sitä ei enää taivaalta löydä.

Kari A. Kuure

Tähtiharrastajat ovat huomanneet valosaasteen lisääntymisen vaikutukset. Tampereen Ursan puheenjohtajan Kari A. Kuuren mukaan tähtitaivaan tutut kohteet eivät enää erotu.

– Vielä 1990-luvun puolivälissä Kaupin tähtitornista näki esimerkiksi Andromedan galaksin ihan paljain silmin. Mutta nykyään, vaikka kuinka hyvin tietää sen sijainnin, sitä ei enää taivaalta löydä.

– Valosaaste tekee taivaan harmaaksi tai ruskeaksi ja hyvin himmeää kohdetta ei sieltä erota, Kari A. Kuure sanoo.

Valosaasteen määrä uhkaa vain lisääntyä. Suomen ympäristökeskuksen tutkija Janne Rinne arvioi, että esimerkiksi edullisten ja energiatehokkaiden LED-valojen yleistyminen voi lisätä valaistusintoa.

– Energiatehokkuuden parantuessa ja kustannusten laskiessa tarpeeton ja harkitsematon valaistus voi yleistyä. Ulkotilojen valaisun lisääntyminen voikin mitätöidä energiatehokkuudessa saavutetut hyödyt.

Suosittelemme