Hyppää sisältöön

Näin sairaala valmistautuu Ebolaan Suomessa – hoitajille opetusvideo suojavarusteiden käytöstä

Kymenlaakso keskussairaalassa on tehty yksi Ebola-arvio. Mies kävi satamassa afrikkalaisessa maassa, jossa Ebolaa on todettu. Hoitajia opastetaan Ebola-viruksen kohtaamiseen mm. opetusvideon avulla.

Ebolapotilaan hoitaja suojaa itsensä päästä varpaisiin.
Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairaanhoitajan suojavarustus hoitoharjoitustilanteessa. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Valtteri Kykkänen

Kymenlaakson keskussairaalassa on ryhdytty näyttämään hoitohenkilökunnalle Ebola-verenvuotokuumeeseen liittyvää opetusvideota.

Perjantaista saakka nonstoppina pyörineellä videolla näytetään suojavarusteiden oikeanlainen pukeminen ja riisuminen.

Sairastuneiden hoitaminen edellyttää hoitajalta suojapuvun käyttämistä, ja varsinkin puvun riisumisessa on noudatettava erityistä huolellisuutta. Esimerkiksi espanjalainen sairaanhoitaja sai tartunnan kosketettuaan kasvojaan puvun riisumisen yhteydessä. Nainen on sittemmin parantunut taudista.

Ohjeet tautiin varautumisesta ovat olleet käytössä kuukauden ajan.

Infektiolääkäri Risto Pietikäisen mukaan Ebola on aiheuttanut henkilöstössä huolestuneisuutta ja paljon kysymyksiä.

Keskussairaalassa Ebolan mahdollisuutta on arvioitu toistaiseksi yhden henkilön osalta. Haastattelun perusteella hänellä ei kuitenkaan epäillä olevan tautia. Mies oli käynyt satamassa afrikkalaisessa maassa, jossa Ebolaa on todettu.

– Jos olisi syytä epäillä tartuntaa, sitä selvitetään kolmen kriteerin pohjalta. Onko henkilö oleillut tautialueella viime viikkoina, onko hän ollut kontaktissa sairastuneen kanssa ja sopivatko hänen oireensa tautiin, kertoo Risto Pietikäinen.

Ebola-epidemia on koetellut pahiten Länsi-Afrikan Guineaa, Sierra Leonea ja Liberiaa. Tautiin on kuollut noin 4 500 ihmistä, ja tautitapauksia on rekisteröity noin 9 000. Yksittäisiä tartunnan saaneita tapauksia on myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Suosittelemme sinulle