Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tutkija sukellusvenekohusta: Se vähä mitä tiedämme, viittaa Venäjään

Ruotsin puolustusvoimien perjantaina alkanut etsintäoperaatio on jatkunut merellä täysipainoisesti. Julkisuudessa asioista kuitenkin tiedetään hyvin vähän.

Tomas Ries.
Tomas Ries. Kuva: Svt
Anna-Maria Talvio
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan, Tomas Riesin mukaan Ruotsin käynnissä oleva operaatio on suuri.

– Voidaan sanoa, että se kalusto, joka Ruotsin on mahdollista valjastaa tähän, on käytössä, Ries sanoo Ylen A-studion haastattelussa maanantaina.

Mutta mitä tiedämme itse operaatiosta?

– Hyvin vähän. Tiedämme, että puolustusvoimat on hyvin varma siitä, että alueella todella on jotain. Luotan heidän arvioonsa, sillä en usko heidän laskevan leikkiä tällaisella asialla.

Toinen tiedossa oleva asia on vilkas viestintäliikenne etsittävän alueen ja Kaliningradin välillä.

– Nämä jäljet osoittavat Venäjälle. Lisäksi venäläisalus on ollut aluevesien ulkopuolella. Enempää emme asioista oikeastaan tiedä.

Mikä maa, mikä alus?

Edes sitä ei ole vahvistettu, että mahdollinen sukellusvene olisi venäläinen.

– Se vähä mitä tiedämme, viittaa Venäjään. Toinen seikka on, että olisi vaikea ajatella mitään muuta maata, jolla olisi pienoissukellusveneitä tällä alueella.

Myös operointimalli muistuttaa venäläisten toimintatapoja.

– Kylmän sodan aikana heillä oli valtavia operaatioita. Ruotsin puolustusvoimat on sanonut, että vedenalaiset välikohtaukset jatkuivat, vaikka kylmä sota oli loppunut.

Ruotsalaiset ovat vältelleet sukellusvenesanan käyttöä. Ries uskoo syynä olevan sen, että viranomaiset ovat varovaisia ja haluavat pitäytyä tosiasioissa.

– Taktisista syistä ei myöskään haluta paljastaa tiedossa olevia asioita. Luonnollisestikaan mitään nimiä ei mainita, ennen kuin on esittää todistusaineistoa.

Riesin mukaan Ruotsin ja Venäjän väliset suhteet ovat olleet vaikeat Ruotsin aiemman hallituksen aikana.

– Carl Bildt ajoi hyvin aktivistista ja avointa ulkopolitiikkaa. Hän ei epäröinyt puhua asioista suoraan, eikä tämä miellyttänyt Putinin hallintoa. Nyt valtioilla olisi ollut mahdollisuus parantaa välejään, mutta... Ries naurahtaa.

Hyssytelläänkö vai huudetaanko?

Mutta mitä tästä eteenpäin? Ries näkee kaksi vaihtoehtoa.

– Ei tapahdu mitään ja etsinnät joudutaan lopettamaan jonkun ajan kuluttua. Tai sitten ruotsalaiset onnistuvat löytämään jotain todisteita, kuten osia, kokonaisen aluksen tai henkilöitä.

Jos todisteita Venäjää vastaan löytyy, Ruotsilla on kaksi mahdollisuutta.

– Yksi vaihtoehto on ottaa suoraan yhteyttä Venäjään, eikä puhua asiasta muulle maailmalle. Toinen vaihtoehto on, että avataan kansainvälinen keskustelu, jolloin kyseessä on suurempi skandaali. Tämä tullee aiheuttamaan jännittyneitä tilanteita, mutta koska Venäjä olisi niin selkeästi syyllinen, niin eihän sille mitään voi.

Ries ei usko, että meneillään oleva operaatio vaikuttaa ruotsalaisten mielipiteisiin Nato-jäsenyydestä.

– Mutta osana muita välikohtauksia, sillä saattaakin olla vaikutusta.

Suosittelemme