Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kovaäänisten eurokriitikoiden ryhmän taru ei loppunutkaan – "Huhut kuolemastamme vahvasti liioiteltuja"

Brittieuroparlamentaarikko Nigel Farage sanoo houkutelleensa joukkoihinsa puolalaisen europarlamentaarikon. Näin ryhmä on taas europarlamentin vaatimusten mukainen.

Nigel Farage.
Eurokriittisen EFDD-ryhmän johtaja Nigel Farage. Kuva: Steffen Schmidt / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Europarlamentin EU-kriittisimmän ryhmän EFDD:n tarina on sittenkin jatkumassa. Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -niminen parlamenttiryhmä hajosi viime viikolla sen jälkeen, kun Latvian vihreiden ja maanviljelijöiden liittoa edustava europarlamentaarikko Iveta Grigule erosi siitä.

Europarlamenttiryhmässä on oltava edustaja vähintään seitsemästä jäsenmaasta, mutta latvialaispoliitikon eron jälkeen EFDD ei enää täyttänyt tätä vaatimusta. Nyt ryhmää johtava brittipoliitikko Nigel Farage kertoo kuitenkin onnistuneensa pelastamaan EFDD:n.

– Mark Twainia lainatakseni, huhut kuolemastamme ovat vahvasti liioiteltuja, Farage tokaisi.

Uusi oikeisto -puolueen edustaja Robert Iwaszkiewicz on liittynyt Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmään, joten se täyttää taas europarlamentin vaatimukset. Kansallismielinen ja eurokriittinen Uusi oikeisto nousi toukokuun vaaleissa yllättäen Puolan neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi ja sai kaikkiaan neljä europarlamentaarikkoa.

EFDD:ssä on 48 europarlamentaarikkoa. Faragen johtaman Ukipin lisäksi mukana on edustajia ruotsidemokraateista ja Italian viiden tähden liikkeestä.

Edellisessä europarlamentissä perussuomalaisten edustaja oli mukana Faragen johtamassa parlamenttiryhmässä, mutta nyt puolueen kaksi edustajaa kuuluvat Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään ECR:ään.

Suosittelemme sinulle