Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ilmastointiteippi yllättää värikkyydellään (video)

Korjaustöissä käytetty ilmastointiteippi ihastuttaa nyt myös askartelutarvikkeena. Joensuulainen Päivi Sirkkiä on tehnyt kirjan, joka esittelee yllättävän materiaalin värikkäitä puolia. Maailmalla teippiaskartelu on suositumpaa, mutta Suomessa lajin saloihin vasta opetellaan.

Teippien taitaja Päivi Sirkkiä on kirjoittanut kirjan ilmastointiteipeistä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Heikki Haapalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Harmaa ilmastointiteippi on maineikas tarveaine, jolla on korjattu, paikattu ja sidottu vaikka mitä. Yle Pohjois-Karjalan Facebook-sivulla teipin käyttö herätti heti muistoja.

- Kumppareita ja kurahousuja on tullu paikkailtua, nurjalta puolelta, Tarja luettelee.

- Läpiammuttu kanootti korjattu jesarilla vuosia sitten, kertoo Matti.

- Jos tikkaasta on kumitalla hukassa. Jos pitää jatkovartta teipata lisää. Kenkiäkin paikannut. Ja hyvät mut rasvaamattomat sinitarran korvikkeet, Anne kirjoittaa.

Lähes ihmeisiin pystyvä teippi onkin saanut lempinimen Jeesus-teippi. On myös ehdotettu, että lempinimi juontaisi juurensa Jessup-liukuesteteippiin. Roudarinteippinäkin tunnettu aine on yleensä pinnaltaan harmaata, mutta se ei ole koko totuus.

Kirja näyttää: teippi taipuu värikkäiksi koristeiksi

Monelle uusi tieto on, että "jesaria" saa myös koristeellisissa kuoseissa, joista saa näyttäviä askarteluja. Ilmastointiteippiaskartelut taitavalla Päivi Sirkkiällä on telineessään parikymmentä teippirullaa ja laatikoissa melkoiset määrät lisää rullia.

- Löytyy esimerkiksi sellainen liekkikuvioinen ilmastointiteippi. Suomessa ei vielä valikoima ole kovin suuri. Amerikasta löytyy enemmän teippejä, kertoo Päivi Sirkkiä.

Jälki yllättää, että kuinka teipistä voikaan saada tuon näköisiä aikaiseksi.

Päivi Sirkkiä

Yhdysvalloissa laaja teippikirjo on innostanut askartelemaan muun muassa hääpuvun, kimput ja hääkoristeet ilmastointiteipistä. Suomessa teippitouhut odottavat vielä todellista läpimurtoaan, mutta Sirkkiä on jo syvällä teippien lumoissa.

- Alun perin tein koruja, sormuksia, rintakoruja ja päällystin pantoja. Siitä se kirjaprojektin myötä lähti laajenemaan että on säilytyslaatikkoa, neulepuikkokoteloa, avaimenperää, serviettiä, valaisimia ja kaikkea mahdollista.

Sirkkiä on harrastanut paljon käsitöitä, muun muassa neulomista. Hän kaipasi jotain uutta materiaalia ja törmäsi teipistä tehtyihin ruusukkeisiin. Siitä syttyi kiinnostus uuteen tuttavuuteen.

- Se kerää kaikki koirankarvat, se tarttuu sormiin, se tarttuu hiuksiin, se tarttuu vaatteisiin ja siihen tarttuu pöydällä kaikki paperit. Eli se on hyvin haastava materiaali, mutta toisaalta varsinkin näiden kuvioteippien kanssa jälki yllättää, että kuinka teipistä voikaan saada tuon näköisiä aikaiseksi, Sirkkiä hehkuttaa.

Hän on tehnyt kirjan yhdessä Ilpo Kuparisen ja Sari Sirkkiä-Jarvan kanssa. Suomen ensimmäinen ilmastointiteippikirja esittelee teipit ja työtavat sekä yli puolensataa askarteluohjetta.

- Halusimme antaa sellaisia "oho! -elämyksiä", näyttää asioita, joita ei uskoisi teipistä tehdyksi, Sirkkiä luonnehtii.

Kirjaan tarvittavien askartelujen tekeminen oli melkoinen rutistus talven aikana.

- Hetken aikaa oli niin, etten voinut teipata yhtään mitään kun saatiin tuo projekti valmiiksi! Nyt vähitellen on taas päässyt tähän vauhtiin. Teippikurssejakin on tulossa Nurmeksen kansalaisopistoon marraskuussa. Ja ehkä joutuu jotain jouluviemisiä teippaamaan, Sirkkiä hymyilee.

Suosittelemme