Hyppää sisältöön

Ruotsin armeijan komentaja: Sukellusvene pakotettaisiin pintaan vaikka aseilla

Sverker Göranson toteaa, että epäillyt alueloukkaukset ovat lisämerkki jännityksen lisääntymisestä Itämerellä.

Sverker Göranson
Sverker Göranson Kuva: SVT
Katriina Töyrylä

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson sanoo, että jos Ruotsin vesiltä löytyisi vieras sukellusvene, se pyrittäisiin pakottamaan pintaan vaikka aseellisesti.

– Tavoitteena on pakottaa mikä se nyt onkin pintaan. Ja koska olemme Ruotsin aluevesillä, tarvittaessa asevoimalla, Göranson sanoo.

Tavatessaan tiistaina tiedotusvälineiden edustajia Göranson sanoi, että he saavat edelleen tietoja epäillystä vedenalaisesta toiminnasta Tukholman saaristossa. Hän kiittää sitä, että he saavat apua paitsi puolustusvoimien henkilöstöltä myös siviileiltä.

Ruotsissa saatiin myös vuosina 2012 ja 2013 tietoja aluevesiloukkauksista Tukholman saaristossa. Erona on Göransonin mukaan tällä kertaa se, että he saivat samanaikaisesti useita luotettavia vihjeitä.

Hänen mukaansa epäillyt loukkaukset ovat lisämerkki jännityksen lisääntymisestä Itämerellä. Komentaja toteaa tilanteen Ruotsin lähialueilla heikentyneen jo pitkään. Kuluneen vuoden aikana kehitys on kiihtynyt, myös Ukrainan kriisiin liittyen.

Göranson pitää tätä osoituksena Venäjällä jatkuvasta sotilaallisesta uudistuksesta, jossa sotilaallista voimaa lisätään. Siihen liittyy hänen mukaansa yhä enemmän harjoituksia Itämerellä, jolloin myös välikohtausten riski kasvaa.

Göranson toteaa, että Ruotsin on selkeästi puututtava alueloukkauksiin maalla, ilmassa ja merellä.

Suosittelemme sinulle