Hyppää sisältöön

Tutkija Atte Kaleva: Jihadismi on tullut Suomeen jäädäkseen

Jihadismista väitöskirjaa tekevä Atte Kaleva odottaa Suomen muslimiyhteisön toimivan nykyistä aktiivisemmin, kun yhteisössä havaitaan radikalisoitumassa oleva henkilö.

Atte Kaleva
Kuinka huolissaan Suomessa pitäisi olla äärijärjestö Isisin yhteyksistä, millaisia ihmisiä järjestön toiminta houkuttaa? Haastattelussa terrorismin tutkija Atte Kaleva.

Terrorismin tutkija Atte Kaleva arvioi, että radikaalista islamistisesta ajatelusta on tullut pysyvä osa suomalaista yhteiskuntaa.

– Nyt viimeistään nähdään se, että tällainen radikaali islam, jihadismi ja jihadistinen terrori ovat jollakin tavalla tulleet suomalaiseen yhteiskuntaa ja yhteiskunnalliseen keskusteluun varmasti jäädäkseen, Kaleva sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Kalevan mukaan ilmiöön vastaaminen vaatii toimia muslimiyhteisöltä. Toistaiseksi toimet ovat olleet hänen mielestään riittämättömiä.

– Ihminen, joka on radikalisoitumassa, hän elää omassa kuplassaan. Ei hän ota oikeastaan mitään yhteyttä eikä haluakaan pitää yhteyksiä valtaväestöön eikä myöskään valtaväestön instituutioihin. Silloin kirkko, etsivä nuorisotyö, sosiaalityö, poliisi – ei tällaisilla ole heille oikeastaan merkitystä, Kaleva sanoi.

– Imaamien pitäisi ottaa enemmän koppia siitä, koska kyllä he tietävät kuka siinä on radikalisoitumassa. Se on aika helppo jopa minun nähdä ulkoapäin saati sitten yhteisön sisältä.

Kalevan mielestä myös Suomen tiedustelupalvelua on uudistettava. Hänen mielestään Suojelupoliisin lisäresurssit eivät riitä.

– Ilman muuta Suomessa tarvittaisiin yhteinen tiedustelupalvelu, jossa olisi kotimaan ja ulkomaan tiedustelu saman katon alla. Samassa talossa tietoa hankittaisiin, sitä analysoitaisiin ja sitten se annettaisiin tarvitsijoille.

Suosittelemme sinulle