Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kymmenen siltaa saa oman postimerkin - missä on Suomen romanttisin silta?

Uuden siltapostimerkkisarjan näyttävin kuva on otettu Jyväskylässä, romanttisin Säkylässä ja eniten työtä vaatinut Kärnänkoskella. Kymmenen postimerkin sarja valittiin viitasaarelaisen valokuvaajan Jaakko Tähden tuhansien kuvien joukosta.

Pyhäjärven silta Säkylässä
Säkylässä Pyhäjärven rannalla otettua kuvaa Jaakko Tähti pitää kuvista romanttisimpana. Facebookissa sitä kommentoitiin, että kuva on kuin japanilaisesta maisemasta, valokuvaaja kertoo. Kuva: Itella
Marika Paaso,
Sanna Savela
Avaa Yle-sovelluksessa

Postimerkkisarjan kuvaaminen on valokuvaajalle enemmän kuin pieni lottovoitto. Tunnetta on liki mahdoton kuvailla.

– Kyllä siinä pieniä vilunväreitä kävi selkäytimessä, kun pyyntö tuli. Kun työ alkoi, olin melkein hypätä kattoon. Tuntuu mahtavalta, viitasaarelainen valokuvaaja Jaakko Tähti myhäilee.

Tähti nostaa postimerkkityönsä 40-vuotisen kuvaajan uransa merkittävimmäksi saavutukseksi - ohi Shanghain maailmannäyttelyn, johon vuonna 2010 pääsi Tähden ottama kuva Kalastaja.

Taiteellinen taso tärkeää

Kymmeneen uuteen postimerkkiin on ikuistettu veden yli kulkevia siltoja eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina ympäri maata. Peräti puoleen merkeistä on päässyt keskisuomalainen silta.

Kotimaakunnan vahva edustus ilahduttaa Jyväskylässä varttunutta ja 20 vuotta sitten Viitasaarelle juurtunutta kuvaajaa. Hienoja siltoja löytyy tasaisesti eri puolilla maata, mutta lähellä sijaitsevista kohteista oli mahdollisuus napsia enemmän kuvia.

– Haluan kuvillani olevan taiteellista tasoa, esimerkiksi tietynlaista valoa, siksi on varsin luonnollista, että itseäni lähimpänä olevista kohteista oli mukana laajin edustus, Tähti kertoo.

Oikea valo vartin vuorokaudessa

Valokuvaaja Jaakko Tähti.
Valokuvaaja Jaakko Tähti pitää postimerkkityötään uransa suurimpana saavutuksena. Kuva: Markku Paananen

Sillat ja vesi -sarjan postimerkkeihin päätyneet kuvat valittiin tuhansien kuvien joukosta. Esimerkiksi yhdestä haastavimmasta kohteesta, Kärnän talvisesta koskesta, Tähti otti peräti 2000 otosta.

Työtä piti tehdä, koska postimerkkitoimikunnan toiveena oli, että kuvassa olisi vettä, jäätyviä rantoja, auringonpaistetta ja sumua.

– Kävin katsomassa siltaa muutaman kymmenen kertaa. Joulukuussa valo osui oikeasta kulmasta vain vartin vuorokaudessa. Kun kuikuilin rannalla, pelkäsin putoavani kosken kuohuihin, Tähti kuvailee.

Lopputulokseen Tähti on tyytyväinen: kuvasta tuli hänen mielestään sarjan taiteellisin.

"Tykkään kritiikistä"

Tähti teki itse raakatyön kuvien valinnassa. Kun aiheet oli Postin kanssa sovittu, kuvaaja teki reilun tuhannen kuvan sähköisen gallerian, jonka kuvia graafikot kävivät kommentoimassa ja tekivät omia ehdotuksiaan.

Tähteä harmittaa, että muutama kuva jäi kokonaan syntymättä.

Kun kuikuilin rannalla, pelkäsin putoavani kosken kuohuihin.

Valokuvaaja Jaakko Tähti

– Joskus kävi niin, että kun pääsin perille, sää oli sateinen tai pilvinen, eikä kuvista tullut mitään. Joskus taas silta olikin remontin alla, hän kertoo.

Ahkerasti hienoimpia kuviaan sosiaalisessa mediassa jakava Tähti kertoo saaneensa siltakuvistaan paljon palautetta.

– Sellaisia viestejä on tullut, että "täällä olisi ollut paljon hienompi silta." Harmi, ettei niitä tullut aikaisemmin, mutta toistaalta omien kuvieni osalta tykkään myös kritiikistä, hän sanoo.

Valokuvaaja Jaakko Tähden sillat ja vesi -aiheinen postimerkkisarja julkaistaan 23.10. Helsingissä kirjamessujen yhteydessä järjestettävässä postimerkkitapahtumassa.

Suosittelemme sinulle