Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Televisiosarjan kuvaaminen on jatkuvaa taikatempun tekemistä

Televisiosarjan kaksiviikkoiset kuvaukset aloitettiin tiistai-iltana Kajaanissa. Ohjaaja Miikko Oikkonen on häärännyt sarjan parissa jo pidemmän aikaa, sillä hän on myös toinen sarjan käsikirjoittajista.

Miikko Oikkonen.
Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle
Tuukka Myllymäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Sarjan ohjaaja Miikko Oikkonen kuvaa tehtäväänsä sanoilla show runner. Nimitys tulee Oikkosen mukaan siitä, että hän on toiminut sarjan parissa ensin käsikirjoittajana ja nyt ohjaajana.

– Tämä show runner on kyllä hyvin kuvaava nimike. Se on jotenkin kaiken päältäkatsova tehtävä koko sisällön osalta.

Käsikirjoitus on Oikkosen mukaan vasta pohjapiirros koko sarjan prosessista. Yhdessä työryhmän avulla käsikirjoituksen sisältö alkaa konkretisoitua.

– Konkretisoitumisen aikana alan nähdä asioita, että mitkä toimivat ja mitkä vaativat vielä työskentelyä. Tässä minun asemassani niihin on mahdollista puuttua.

Ohjaajuus yhdessä kirjoittajan roolin kanssa on Oikkoselle mieluinen tehtäväpari. Näiden kahden työnkuvan ansiosta Oikkosella on mahdollisuus pitää lankoja käsissään prosessin alusta loppuun.

– Luova työ jatkuu käsikirjoituksesta käytännön toteutukseen eli kuvauksiin ja siitä aina jälkitöihin asti. Se on show runnerille yhtä työtä ensimmäisestä metristä sinne valmiiseen sarjaan saakka, Oikkonen valaisee omaa prosessiaan.

Taikatemppuja

Tiivistahtiset kuvauspäivät vaativat paljon ennakkosuunnittelua ja valmistautumista.

– Keskussairaalan kanssa tavattiin jo puolisen vuotta sitten ensimmäisen kerran. Keskustelimme pääsystä kuvaamaan sellaisiin paikkoihin, mitkä on vaikea lavastaa. Tällaisia ovat esimerkiksi leikkaussalit, laboratoriot ja kuvannuslaitteet, ohjaaja Oikkonen kertoo.

Tämä on jatkuvan taikatempun tekemistä, että miten saadaan pienestä aikaan jotain näyttävää ja suurempaa.

Miikko Oikkonen

Oikkonen näkee nyt kuvattavan sairaalasarjan suhteen samankaltaisuutta muiden kotimaisten sarjojen kanssa. Tuotannon budjetit ovat pienet, ja sen vuoksi keinot ovat monisäikeisiä.

– Kyllähän kotimaiset draamasarjat ovat yleensä tiukkoja tuotantoja verrattuna skandinaavisiin sarjoihin. Meidän resurssit ovat pienempiä, mikä tarkoittaa, että tuotannot täytyy rakentaa todella tehokkaiksi kokonaisuuksiksi. Tehdään nopeilla aikatauluilla ja vähillä päivillä.

– Tämä on jatkuvan taikatempun tekemistä, että miten saadaan pienestä aikaan jotain näyttävää ja suurempaa kuin miltä kameran takana näyttäisi olevan, naurahtaa ohjaaja Miikko Oikkonen.

Parikymmentä pohjoisen osaajaa mukana

Kajaanissa sairaalasarjaa kuvataan Kainuun keskussairaalan lisäksi muun muassa elokuvateatteri Bio Rexissä, jonka joukkokohtaukseen saatiin paikalle yli sata mukaan ilmottautunutta. Myös paikalliset yritykset ja tarvittavien alojen opiskelijat ovat mukana tuotannossa.

Kuvausryhmä avustajien keskellä elokuvateatterissa.
BioRexillä oli maanantai-iltana yli sata avustajaa tv-sarjan kuvauksissa. Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

– Meillä on harjoittelijoita paikallisesta koulusta ja työryhmään on haalittu myös paikallisia, sanoo käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkonen.

– Mukana on viestinnän ja ravitsemusalan opiskelijoita sekä jo valmistuneita. Lisäksi Oulun ammattikorkeakoulusta mukana on muutama. Yhteensä pohjoisesta on noin parisenkymmentä tekijää, kertoo elokuvan ja median palvelukeskuksen projektipäällikkö Marko Karvonen.

Suosittelemme