Taiteen edistämiskeskus ilmoitti syyskuun puolivälissä, että Mikkelin toimipiste lakkautetaan. Mikkelin taiteen tukemisen tehtävät siirretään Joensuun sivutoimipisteeseen ja kehittämisen tehtävät Itä-Suomen aluetoimipisteeseen Kuopioon. Yt-neuvotteluissa haettiin säästöjä.
– Rahahan tässä on vaikuttimena. Ne juuret periytyvät tuohon päätökseen Suomen valtion huonosta taloudellisesta tilanteesta, taiteen edistämiskeskuksen kehittämispäällikkö Eva-Maria Hakola sanoo.
Mikkelissä on herännyt huoli taiteen lähipalveluista. Taikessa nähdään, että palvelua saa edelleen.
– Tavoitteena on, että turvaamme ja jatkamme jatkossakin taidetoimikunnan työtä alueella normaalisti, kehittämispäällikkö Eva-Maria Hakola vakuuttaa.
Aluepolitiikkaa vai taidepolitiikkaa?
Taiteilijatyöryhmä Yöryhmä järjesti keskiviikkona Mikkelin taidemuseossa mielenilmauksen, jossa kritisoitiin toimipistelakkautuksen lisäksi taiteilijan määrittelyä.
– He tekivät päätöksen perustuen tutkimukseen, jossa on taiteilijuus määritelty mielestämme kummallisella tavalla. Se määritellään niin, että sinä olet taiteilija, jos kuulut sellaiseen liittoon, joka käyttää valtaa taiteen edistämiskeskuksen toimikunnissa ja jaostoissa. Toinen kriteeri on se, että pitää olla Taiken myöntämä apuraha. Tämä on kovin tarkoitushakuinen rajaus, kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatti sanoo.
Yöryhmän mukaan rajauksella saadaan tilastot näyttämään siltä, että palvelut voidaan viedä kauemmaksi ammattitaiteilijoiden vähäiseen määrään vedoten.
– Näen tämän myös enemmän aluepolitiikkana, en niinkään taidepolitiikkana, mitä mielestäni taiteen edistämiskeskuksen pitäisi tehdä, Törönen-Ripatti toteaa.
Eteläsavolaisten taiteilijoiden huoli ymmärretään myös Taikessa.
– Kyllä olemme hyvin tietoisia huolesta ja se on täysin ymmärrettävissä. Järjestämme 26.11. Mikkelissä taiteilijoille avoimen keskustelutilaisuuden, jossa on ajatuksena kartoittaa taiteilijoiden tarpeita, kehittämispäällikkö Eva-Maria Hakola päättää.