Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Taiteilija haastaa luomaan uutta peittämällä vanhaa

Kymmenen neliön kokoinen tauluaihio hehkuu vielä värejä Seinäjoen taidehallissa. Mirka Kinnulan Peitto -näyttelyn pääteos usuttaa kävijät osallistumaan taiteen tekemiseen. Riemunkirjavaan "Peittoon" voi jokainen jättää jälkensä valkoisella liidulla.

Peitto -näyttely
Kuvataiteilija Mirka Kinnula kutsuu yleisöä muokkaamaan Peitto -näyttelynsä pääteosta valkoisilla liiduilla. Kuva: Birgitta Vuorela
Birgitta Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuvataiteilija Mirka Kinnula odottaa avajaisia jännittyneen innostuksen vallassa. Peitto/Blank -näyttely on nuoren taiteilijan toinen yksityisnäyttely. Yhteisötaide on taiteilijan sydäntä lähellä ja yleisölle varattiin mahdollisuus osallistua jo ensimmäisessä näyttelyssä. Toisessa näyttelyssä yleisö on pääosassa.

Näyttelyn nimiteos, Peitto, on kahdeksan metriä pitkä ja 1,2 metriä leveä. Värikkään pohjan taiteilija on tehnyt sekatekniikalla. Yleisön käyttöön annetaan kasa valkoisia liituja. Vain valkoisia.

– Kun käytössä on vain valkoinen, poistaminen ja lisääminen onnistuvat. Jos käytössä olisi eri värejä, lopputulos olisi erilainen.

Mirka Kinnulaa kiinnostaa erityisesti se, mitä tulee esiin kun teosta jatketaan valkoisella.  Poistuuko siitä jotain vain tuleeko lisää? Mirka Kinnula uskoo jälkimmäiseen.

– On kiinnostavaa nähdä millä perusteella ihmiset valitsevat kohdan, millainen käden jälki jää, aprikoi Mirka Kinnula.

Kerroksellisuus kiehtoo

Näyttelyssä on esillä myös muita Kinnulan töitä. Kaikkien lähtökohta on peittäminen. Kinnulan mielestä kuva sinällään on vain värejä ja muotoja jollain pinnalla. Päätelmä siitä, mitä teos esittää, syntyy katsojan mielessä.

– Minua kiinnostaa se mitä tapahtuu, kun kuvaa peittää tai häiritsee. Onko joku kohta missä se luiskahtaa näkymättömiin?

 Peittämisestä, päälle maalaamisesta, löytyy Kinnusen mielestä myös kiehtova yhteys ihmisen arkisiin kokemuksiin.

– Sama jatkumo mikä kaiken kanssa on, aina edelliset jutut kerrostuvat vanhojen päälle kuten elämässä muutenkin.

Peitto/Blank -näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina Seinäjoen taidehallissa. Näyttely päättyy 23. marraskuuta lopetustilaisuuteen, jossa Peitto -piirustus leikataan paloiksi ja palat jaetaan yleisölle.

Suosittelemme