Lapsuudentutkija Marleena Mustola tutkii digitaalisia meikkaamis- ja pukeutumispelejä sekä lasten näkökulmia niihin.
Mustola sanoo, että pienten lasten pelaaminen tableteilla on sosiaalisempaa kuin huolipuheessa annetaan ymmärtää. Hän on havainnoinut, kuinka lapset pelasivat pareittain ja keskustelivat siinä ohessa. Passiivisia he eivät olleet.
Huolipuhe on puhetta, joka keskittyy pelien haittavaikutuksiin.
– Uusi pelottaa aina. Ennen huolestuttiin siitä, kuinka kirjallisuuden ja sarjakuvien lukeminen on passivoivaa ja epäsosiaalista. Huolipuheen sijaan uutta lastenkulttuuria kannattaisi hyödyntää pedagogisesti. Viihdepelit kehittävät monipuolisesti lapsen kognitiivisia taitoja.
Tablettien käyttö on Mustolan mukaan yleistymässä päiväkodeissa. Esimerkiksi Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Jyväskylässä on käynnissä hankkeita, jotka tuovat digitaalista teknologiaa päiväkoteihin.
Osa lastentarhanopettajista kokee, ettei osaa käyttää laitteita. Tässä Mustola neuvoo kiepsauttamaan roolit niin, että lapsi tietää ja opettaa.
– Tekee hyvää lapsen itsetunnolle, jos hänkin saa välillä olla asiantuntija.
Aito huoli on ehkä siitä, että kaikilla lapsilla ei ole varaa laitteisiin, jos ne pitää itse hankkia eikä päiväkoti investoi niihin. Mustola kertoo kuulleensa siitä, että vanhempien kesken tulee kilpavarustelua. Vanhemmat saattavat udella toisiltaan, minkä merkkisen laitteen lapsi sai joululahjaksi.
– On hyvä, että päiväkodeissa kaikki lapset oppivat mediataitoja ja käyttävät päiväkodin hankkimia laitteita. Kuntien välillä on toki eriarvoisuutta. Toisissa laitteita hankitaan, toisissa ei.
Päiväkodeissa halutaan vaalia vanhaa peliperinnettä – "Mutta totta kai tämän päivän huutoon vastataan"
Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen kertoo, että päiväkodeissa ei juurikaan älylaitteita vielä ole.
Totta kai meidän pitää vastata tämän päivän huutoon, mutta päiväkotien henkilöstöllä on tässä selvä lisäkoulutuksen tarve.
Anitta Pakanen
– Tämä on taloudellinen investointikysymys. Muutamia hankkeita on olemassa, esimerkiksi TiEsi-hanke. Joitakin tabletteja on hankittu esiopetukseen, mutta tämä ei ole mitenkään yleistä varhaiskasvatuksessa.
TiEsi-hanke on selvittänyt tieto- ja viestintäteknologian käyttömahdollisuuksia nimenomaan esiopetuksessa.
Pakanen kertoo, että päiväkodeissa on vielä pitkälti vanha peliperinne voimissaan.
– Sitähän me tietysti vaalimmekin, että ei unohdettaisi näitä vanhoja kunnon lautapelejä ja yhteisiä korttipelejä.
Pakanen arvioi, että kunnat taatusti resurssoivat eri tavalla, ja joissakin kunnissa tabletteja voi olla käytössä. Hän itse on vastikään kiertänyt Itä-Suomea ja vieraillut viidessä päiväkodissa Kuopiossa, Joensuussa ja Iisalmessa. Yhdessäkään näistä viidestä päiväkodista ei ollut tablettitietokoneita tarjolla lapsille. Pakasen kotikaupungissa Oulussa muutama laite on hankittu TiEsi-hankkeen kautta esikouluryhmiin.
– Totta kai meidän pitää vastata tämän päivän huutoon, mutta päiväkotien henkilöstöllä on tässä selvä lisäkoulutuksen tarve.
Pakanen on selvillä siitä, että kentältä on tulut paljon toiveita, että tabletin käyttöä opetettaisiin, koska eri sukupolvien kyvyt eroavat kovasti toisistaan.
Syksyllä 2015 Lastentarhanopettajapäivillä on luvassa mediaopetusta muun muassa tablettitietokoneista.