Hyppää sisältöön

Konemusiikkiin vihkiytynyt naistiskijukka: Helsingissä muuta Suomea valistuneempi yleisö

Kokenut tech-house dj Milla Lehto arvioi, että yleisö on Helsingissä valveutuneempaa kuin muualla Suomessa. Syyksi hän arvioi sen, että konemusiikkitapahtumia on muualla Suomessa tarjolla vain vähän.

Milla Lehto.
Kuva: Anu Rummukainen / Yle
Anu Rummukainen

Espoolainen Milla Lehto on tehnyt house-dj:n työtä jo 15 vuoden ajan. Hänestä on kehkeytynyt yksi Suomen nimekkäimmistä konemusiikin erikoistuneista tiskijukista.

– Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on yleisön lukeminen. Kun rakennat omaa settiä, soitat erilaisia biisejä ja yhdistelet niitä kokonaisuudeksi, on tärkeää saada fiilis pysymään hyvänä tanssilattialla, Lehto kuvailee.

Maailmalla dj:t voivat kääriä suuria seteleitä. Suomessa asia on kuitenkin toisin.

– Ulkomaan keikoilla tulisi varmaan enemmän tuohta. Suomessa saa sen verran, että saa vuokran maksettua, kun tekee paljon keikkoja.

37-vuotias Lehto on opiskellut itselleen muitakin ammatteja. Hän opiskeli Joensuussa 2000-luvun alussa graafista suunnittelua. Eläkkeelle hän ei usko jäävänsä tiskijukan työstä.

– Onneksi minulla on muitakin ammatteja. Musiikin parissa tulee varmasti oltua vielä pitkään, mutta en tiedä kuinka kauan teen keikkoja.

Lehto käy soittamassa erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea. Hänen mukaansa kappalevalintoja täytyy miettiä kaupungeittain.

– Helsingissä ihmiset käyvät enemmän tämän tyyppisissä tapahtumissa ja ovat ehkä enemmän sisällä siinä musiikissa. Jotenkin he ovat valveentuneempia ja ymmärtävät vähän vaikeampaakin soundia. Kun mennään Helsingin ulkopuolelle, täytyy pitää meininki vähän helpompana, että fiilis on iloinen ja hyvä niin ihmiset tarttuu siihen.

– Uskon, että Joensuussakin on valveutuneita ihmisiä, mutta täällä on klubimusiikkitapahtumia vähemmän. Keikalle voi tulla paljon sellaista yleisöä, joka on käynyt vain harvoin kuuntelemassa housemusiikkia. Ehkä osa on jopa ensi kertaa kuuntelemassa tällaista musiikkia, Lehto arvioi.

Suosittelemme sinulle