Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kotimainen leikkokukka loistaa poissaolollaan kukkavalikoimissa

Suurin osa kauppojen leikkokukista tuodaan Hollannin isoista tukkuliikeistä. Vielä 90-luvulla Suomessa oli yli 240 ruusuntuottajaa, nyt heitä on enää reilu 20. Yksi suurimmista ruusunkasvattajista löytyy Jyväskylästä.

Erivärisiä ruusuja.
Kuva: Ere Ek / Yle
Jussi Lindroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskyläläiseen kukkakauppa Ruusupuuhun kukat ovat tulleet suoraan Hollannista ilman välikäsiä jo reilun kymmenen vuoden ajan.

- He pystyvät takaamaan meille tuoreen, hyvän laadun. Lisäksi tulee helppous, minun ei tarvitse tästä paikasta lähteä mihinkään. Ja mikä olisikaan ihanampaa, kuin aloittaa maanantaiaamu hollantilaisen rekan tuodessa kukkia, kertoo kukkaukauppias Minna Savolainen Ruusupuusta.

Kotimaista leikkokukkaa on saatavilla vain vähän. Esimerkiksi ruusuja jälleenmyyntiin tuottaa Suomessa enää vain yksi puutarha. Lisäksi on tarjolla tulppaaneja, krysanteemia ja gerberaa.

Vuonna 2007 ruusuntuotannon arvo Suomessa oli noin 21 miljoonaa euroa, nyt summa jää alle kahden miljoonan. Jyväskylän seudulla kotimaista ruusua saa kuitenkin suoraan tuottajalta.

- Sitä me tarjoamme niin paljon kuin meiltä vaan riittää. Aina sesonkeihin ei meilläkään riitä, silloin joudumme ostamaan myös vähän vierasta mukaan, kertoo yrittäjä Jyrki Tahvonen Viherlandiasta.

Viherlandia kasvattaa noin 15 prosenttia koko Suomen ruusuista. EU:n mukanaan tuoma hintakilpailu sekä kahdeksan vuotta sitten päivittäistavarakauppoihin ilmestyneet kukkakimput ovat kukistaneet ison osan kotimaisista ruusuntuottajista.  

Minna Savolaista ja Jyrki Tahvosta Yle Keski-Suomelle haastatteli Riikka Pennanen.

Suosittelemme sinulle