Hyppää sisältöön

Kasibittinen raksuttaa edelleen – kirjasto lainaa retropelejä nostalgianälkäisille

Suurin osa Runosmäen kirjaston retropelien lainaajista on arviolta 30–40-vuotiaita miehiä, jotka ovat pelanneet pelejä lapsuudessaan.

Kuva: Tuuli Teittinen / Yle

Runosmäen kirjasto Turussa on ensimmäinen Varsinais-Suomen maakuntakirjasto, joka on aloittanut retropelien lainauksen. NES-, SNES- ja Nintendo 64 -pelikonsolien pelejä on voinut lainata kirjastosta kesästä saakka.

– Aluksi niitä lähti muutama kiertoon. Nyt on vähän hiljentynyt. Enemmänkin saisi kiertää, sanoo Juha Soininen Runosmäen kirjastosta.

Suurin osa Runosmäen kirjaston lainattavista retropeleistä on kahdeksanbittisen NES-pelikonsolin pelejä. Kysytyimpiä ovat Super Mario -sarjan pelit.

– Mitä nyt olen tässä katsonut, niin suurin osa lainaajista on noin 30–40-vuotiaita miehiä, jotka ovat nuoruudessaan pelanneet esimerkiksi kasibittistä. Siinä on varmaan nostalgiahakuisuutta aika paljonkin. Pelitkin ovat niin erilaisia ja yksinkertaisempia verrattuna nykyisiin, Soininen sanoo.

Retropelejä ei enää valmisteta, minkä vuoksi jotkut niistä voivat olla erittäinkin harvinaisia. Runosmäen kirjasto on varautunut tähän.

– Ne ovat aika kysyttyä tavaraa. Sen takia ne on laitettu meillä tiskin taakse, Soininen sanoo.

Suosittelemme sinulle