Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Vihdin koulusäästöt herättävät kiivasta vastarintaa

Vihdin ensi vuoden säästöpaketti uhkaa sulkea viisi kyläkoulua eri puolilta kuntaa. Esimerkiksi Oinasjoen koulun oppilaiden vanhempia suunnitelma koulunkäynnin jatkumisesta Nummelassa hirvittää vilkkaan Porintien takia. Tien varteen vastalauseeksi pystytetyt hahmot ovat jo saaneet moitteita Destialta.

Päivi Kauhanen korjaa Porintien varressa seisovaa koululaishahmoa.
Kuva: Yle
Paula Tiainen,
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Porintiellä Oinasjoen kohdalla on autoilijoita hämmentävä näky: kymmeniä variksenpelättimen tapaisia hahmoja sekä peräkärry, jossa lukee "Oinasjoki omin jaloin omaan kouluun". Tempauksen takana ovat säästösuunnitelmista närkästyneet Oinasjoen koululaisten vanhemmat.

– Destialta tuli välittämästi yhteydenotto tälle pellon omistajalle, että nämä pitää poistaa, koska ne häiritsevät liikennettä. Meidän vastaus oli, että entä sitten ne 45 lasta, jotka tuskin seisovat näin hyvin paikallaan? Tämä Porintie on osayleiskaavassa merkitty kevyelle liikenteelle vaaralliseksi tieksi, mutta päättäjät ovat nyt sitten sitä mieltä, että meidän lapset voi tänne kuitenkin päästää, Oinasjoen koulun vanhempainyhdistyksen rahastonhoitaja Päivi Kauhanen puhisee.

Tiukan talouspaketin käsittely kestää monta päivää

Kouluverkon tiivistäminen on osa Vihdin ensi vuoden vyönkiristystä. Kunta hakee tasapainoa talouteensa myös veronkorotuksista ja henkilöstökulujen karsimisesta. Kunnanhallitus käsittelee talousarvioesitystä ainakin kaksi päivää. Varsinkin kyläkoulukysymys jakaa päättäjien mielipiteet, joten alku on ollut hankala.

– Tunnelma on odottava ja sanoisinko kireähkö. Pahoin pelkään, että kunnanhallituksen enemmistö on koulujen lakkauttamisen kannalla, mutta toisenlaistakin esitystä ja käsitystä asioista on ja lopullisesti asian ratkaisee Vihdin kunnanvaltuusto, jossa tilanne on minun nähdäkseni ihan aidosti vielä auki, kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Eerikki Viljanen (kesk.) luonnehtii.

Kouluverkon karsimispaineita muuallakin

Myös Itä-Uudellamaalla Loviisassa taistellaan kyläkoulujen lakkauttamista vastaan. Isnäsin kouluja puolustavien aktiivien mielestä lakkautukset tietäisivät pahimmillaan hyvästejä koko kylälle.

– Päätös olisi todella suuri isku meidän kylälle. Kyläkoulujen säilyminen on edellytys kylien säilymiselle. Maailman historiassa on useita esimerkkejä siitä, että kun koulut kuolee niin myös kylät kuolee, Isnäs-aktiivi Lotta Suomalainen huomauttaa.

Vihdissäkin mietitään jo uusia toimia peltotempauksen lisäksi.

– Kyllä me taistellaan loppuun asti. Monelle meistä vanhemmista se ei ole edes vaihtoehto, että meidän lapset tulisivat tänne pysäkille seisomaan, eli kyllä me sitten mietitään muita vaihtoehtoja ja pahimmassa tapauksessa kunta saattaa menettää verorahoja, Päivi Kauhanen väläyttää.

Vihdin kunnanvaltuusto käsittelee ensi vuoden talousarviota marraskuun alkupuolella. Loviisassa koululakkautukset nuijitaan lopullisesti jo kuluvan viikon keskiviikkona.

Suosittelemme sinulle