Hyppää sisältöön

Tutkimus: Runsas maidonjuonti ei vahvista luita, mutta voi nostaa varhaisen kuoleman riskiä

Ruotsalaistutkijat seurasivat yli 61 000 naisen ja 45 000 miehen ruokailutottumuksia. Tutkijoiden mukaan tuloksiin on syytä suhtautua varovaisesti, ja maidonjuonnin ja kohonneen kuolemanriskin yhteys on vahvistettava toisessa tutkimuksessa ennen ravitsemussuositusten muuttamista.

Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Päivi Kerola

Laajassa ruotsalaistutkimuksessa on havaittu, että runsas maidon juominen ei suojele luunmurtumilta, mutta saattaa olla yhteydessä kohonneeseen kuolemanriskiin.

Tutkimuksessa seurattiin yli 61 000 ruotsalaisnaisen ja 45 000 miehen ruokailutottumuksia kyselyillä. Naiset olivat tutkimuksen alkaessa 39–74-vuotiaita ja heitä seurattiin keskimäärin 20 vuoden ajan. Miehiä seurattiin keskimäärin 11 vuoden ajan, ja he olivat tutkimuksen alkaessa vanhempia, 45–79-vuotiaita.

Tutkijat selvittivät lisäksi tietokannoista, kuinka moni tutkittavista henkilöistä kuoli seuranta-aikana ja kuinka moni sai luunmurtuman.

Aineistosta ilmeni, että runsaasti maitoa juovilla henkilöillä kuolemanriski oli muita korkeampi. Tulos oli tilastollisesti merkittävä sekä miesten että naisten kohdalla, mutta naisilla riski nousi paljon selvemmin.

– Naiset kuolivat aiemmin, ja heillä oli korkeampi murtumariski, jos he joivat suuria määriä maitoa. Myös miehillä maito nosti kuolemanriskiä, mutta heidän kohdallaan emme nähneet yhteyttä luunmurtumien riskiin, tutkimusta johtanut professori Karl Michaëlsson sanoi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Paljon hapanmaitotuotteita tai juustoa nauttineilla naisilla kuolemanriski ja luunmurtumien riski sen sijaan laski. Miesten kohdalla riskien pieneneminen oli vähäistä tai olematonta.

Tutkijat kehottavat suhtautumaan tuloksiin varovaisesti, ja heidän mukaansa ne on pystyttävä toistamaan itsenäisessä tutkimuksessa ennen ravitsemussuositusten muuttamista.

Tutkijat epäilevät, että tuloksia selittää maidossa esiintyvä sokeri galaktoosi. Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että esimerkiksi hiirillä ja banaanikärpäsillä galaktoosin syöttäminen tai injektoiminen aiheutti eläimille ennenaikaisen ikääntymisen kaltaisia oireita.

Galaktoosi on laktoosin ainesosa, jota esiintyy useissa ruoka-aineissa, mutta selkeästi eniten maidossa.

British Medical Journal -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistusta tutkimuksesta kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat.

Suosittelemme sinulle