Hyppää sisältöön

Orava, näätä, sika tai poni – mistä tulee siveltimien karva?

Todennäköisesti karvat tulevat teurastamolta Kiinasta tai turkistarhasta Euroopasta, Yhdysvalloista tai Venäjältä. Maahantuojien mukaan osa karvasta otetaan elävistä eläimistä. Kuluttajat kyselevät luonnonkarvasiveltimien alkuperää vain harvoin.

Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle
Sannimari Lehtilä,
Sarita Blomqvist

Eläinoikeusjärjestö Humane Society Internationalin mukaan meikkisiveltimien luonnonkarva tulee oravista, minkeistä, näädistä, mäyristä, hevosista tai vuohista. Taiteilijasiveltimissä käytetään usein siankarvaa.

Joidenkin siveltimiä myyvien ja maahantuovien tahojen mukaan osa sivellinkarvoista tulee elävistä eläimistä. Eläinoikeusjärjestön mukaan todisteita tästä ei ole.

Maahantuojat puolestaan luottavat tehtaidensa sanaan, vaikkei kirjallisia todisteita karvojen alkuperästä olisikaan. Tätä juttua varten yritettiin hankkia todisteita elävien eläinten parturoinnista. Todisteiksi löytyi vain siveltimiä tuottavien tehtaiden sana.

Meikki suditaan parturoidulla vuohenkarvalla

40 vuotta Suomeen meikkisiveltimiä maahantuonut Duroy käyttää siveltimissään muun muassa ponien ja vuohien karvaa sekä näätää. Siveltimet tulevat saksalaiselta tehtaalta, jonka nimi on Duroyn hallituksen puheenjohtajan Tiuku Räsäsen mukaan liikesalaisuus. Hän kuitenkin vakuuttaa, että tehtaalla on tarkat laatusertifioinnit.

– Meille on sanottu, että nämä ovat teurasjätettä. Pensseleitä varten eläimiä ei ole tapettu. Luonnonkarvoja saadaan sivutuotteena teurastamoilta, nahka- ja kenkäteollisuudelta.

Suurin osa Duroyn luonnonkarvasiveltimistä on Räsäsen mukaan vuohta. Hänen mukaansa tehtaalta kerrotaan, että vuohen ja ponin karva tulee elävistä eläimistä.

Pensseleitä varten eläimiä ei ole tapettu. Luonnonkarvoja saadaan sivutuotteena teurastamoilta, nahka- ja kenkäteollisuudelta.

Tiuku Räsänen, hallituksen puheenjohtaja

– Vuohen karva otetaan lampaasta ja ponin karva otetaan hevosesta parturoimalla. Kun karva on kasvanut riittävästi, se parturoidaan taas, hän kertoo sähköpostitse.

Toisella suomalaismaahantuojalla Cailapillakin on sivellinvalikoimassa vuohenkarvaisia poskipuna- ja luomivärisiveltimiä. Myyntipäällikkö Hanna Laurmaan mukaan siveltimet valmistetaan Kiinassa. Kiinalaisen tehtaan mukaan karvat tulevat elävistä vuohista, joita kasvatetaan samalla maidon- ja lihantuotantoa varten Kiinan vuoristoalueilla.

– Tehtaan mukaan karva parturoidaan vuohista saksilla.

Laurmaan mukaan kukaan Cailapinväestä ei ole nähnyt mainittuja vuohia tai olosuhteita, joissa eläimet kasvatetaan. Laurmaa kertoo, että Cailapin henkilökunta on vieraillut alihankkijoiden luona Kiinassa, mutta vuohien kasvattajien luokse kukaan ei ole vielä päässyt.

Tehtaan mukaan karva parturoidaan vuohista saksilla.

Hanna Laurmaa, myyntipäällikkö

–  Se, ovatko eläimet todella eläviä, kiinnostaa meitä kyllä. Sillä on ehdottomasti väliä. Meidän on vain vaikea todentaa asiaa, koska välikäsiä on niin paljon. Meillä on paljon alihankkijoita ja alihankkijoiden alihankkijoita. Kaikkien luona emme pysty käymään. Tämä on yksi syy siihen, miksi olemme siirtymässä synteettisiin siveltimiin, Hanna Laurmaa kertoo.

Eläinoikeusjärjestö pitää parturointia satuna

Kansainvälisen eläinoikeusjärjestön Humane Society Internationalin EU:n ja Britannian edustajan Wendy Higginsin mukaan kukaan ei ole ainakaan hänelle pystynyt todistamaan, että luonnonsiveltimien karva tulisi elävistä eläimistä.

– En ole koskaan kohdannut minkäänlaista näyttöä väitteelle, että eläinten turkkia olisi vain "harjattu". Usein yritykset vain lakkaavat vastaamasta puheluihin ja sähköposteihin, kun alkaa pyytää tällaista näyttöä.

Tiuku Räsäsen mukaan on täysin mahdollista hankkia siveltimien karva eläimiä tappamatta.

– Tyttäreni teki kerran siveltimen koiransa karvoista. Kyllä ihmisenkin karvoja voisi käyttää. Niistä tuli todennäköisesti aika pehmeitä siveltimiä.

Toimittajan pyynnöstä Räsänen ja Laurmaa kuitenkin lupaavat ottaa yhteyttä edustamiensa yritysten tehtaisiin toistamiseen saadakseen tarkempia tietoja eläinten olosuhteista.

Vielä parin päivän odotuksenkaan jälkeen tehtailta ei kuitenkaan kuulu lisätietoa.

– Tässä kohtaa olemme saaneet vain sanallisen vahvistuksen siitä, että vuohen karvasta tehdyt meikkisiveltimien harjakset on nimenomaan parturoitu, eikä otettu kuolleilta teuraseläimiltä tai nypitty juurineen, kertoo Cailapin Hanna Laurmaa sähköpostitse.

Duroyn Tiuku Räsänen puolestaan lähettää tekstiviestin.

– En saanut mitään uutta kerrottavaa. Tehtaiden kanssa on joskus todella hidasta kommunikoida. Tarvittaisiin paljon enemmän aikaa, että ehdittäisiin saamaan perinpohjaisia tietoja karvojen alkuperästä.

Sekä Räsänen että Laurmaa kertovat kuitenkin luottavansa tehtaiden sanaan.

Taiteilija sivelee kiinalaisella siankarvalla

Maalaustarvikeliike C. E. Lindgrenin tehtaanjohtajan Robin Wahlstedtin mukaan Lindgrenin myymien sivellinten siankarva tulee Kiinassa kasvatetuista ja teurastetuista sioista. Hän luuli pitkään, että karva tulisi elävistä eläimistä.

– Siat teurastetaan ja niiden nahka irrotetaan, jotta karvat saadaan juurineen, ja ne pitää saada irti juurineen. Tämän jälkeen karvoja keitetään, jotta niistä saadaan rasva irti.

Wahlstedt on myös kuullut monta kertaa tarinan, jonka mukaan siveltimiin saataisiin karvaa jossain päin Kiinan vuoristoja kasvatetuista elävistä sioista. Tarina ei kuitenkaan hänen mukaansa pidä paikkaansa ainakaan Lindgrenin siveltimien kohdalla.

– Meille karvaa tulee neljältä alueelta: Chongqingista, Qingdaosta, Tianjinista ja Hankousta. Kiinalaiset syövät sianlihaa enemmän kuin aiemmin, joten siat eivät ehdi vanheta yhtä vanhoiksi kuin ennen. Siksi karvan laatu on huonontunut ja sen saanti vaikeutunut.

Kiinassa tuotetaan ja syödään puolet kaikesta maailman sianlihasta. Vuonna 2012 tämä tarkoitti yhden tutkimuksen mukaan 660 miljoonaa teurastettua sikaa.

Wendy Higginsin mukaan siveltimien raaka-aineet tulevat Kiinasta, koska siellä eläinten hyvinvoinnille ei aseteta niin tiukkoja vaatimuksia kuin esimerkiksi Euroopassa.

Taiteilijatarvikkeita maahantuovan Tempera Oy:n toimitusjohtaja Pertti J. Enarvin mukaan useimmat Euroopassa valmistetut taiteilijasiveltimet kuitenkin tuotetaan joko 'harvested'- tai 'cruelty free' -eläimistä. Suomeksi tämä tarkoittaa muun muassa elävien eläinten parturointia.

Taiteilijat ovat usein tarkkoja käyttämistään siveltimistä.

– Luonnonkarvaisen siveltimen ominaisuudet ovat usein paremmat värikapasiteetin, kontrollin, jouston ja kärjen muodon suhteen. Nykyiset keinokuituiset siveltimet ovat kyllä kehittyneet huimasti ja ovat ominaisuuksiltaan usein hyvin kilpailukykyisiä, Enarvi sanoo.

Luonnonkarvan alkuperä kiinnostaa harvoja

Kuluttajia karvojen alkuperä ei juuri tunnu kiinnostavan. Siveltimien myyjien mukaan eläinten oikeuksista kiinnostuneet ostavat synteettisiä siveltimiä sen kummemmin luonnonsiveltimistä kyselemättä.

– Tarjoamme kuluttajille vaihtoehdon luonnonkarvojen sijaan. Eettiset kysymykset ovat yksi syy, miksi olemme panostaneet voimakkaasti synteettisten siveltimien valikoimaamme, Tempera Oy:n toimitusjohtaja Pertti J. Enarvi summaa.

Myös Duroyn Tiuku Räsäsen mukaan lähinnä yrityksessä vierailevat opiskelijat kyselevät toisinaan karvojen alkuperästä.

Kun tilaamme uusia tuotteita, otamme synteettisiä. Syy on juuri tämä eettisyys.

Hanna Laurmaa, myyntipäällikkö

Eläinoikeusjärjestö Humane Society Internationalin mukaan luonnonkarvojen käyttäminen siveltimissä on epäeettistä ja siitä pitäisi luopua kokonaan.

– Mikä tahansa yritys, joka valmistaa suuressa mittakaavassa siveltimiä eläinten karvoista, olisi täysin kykenemätön siihen, elleivät ne turvautuisi julmaan bulkkituotettuun karvaan ja turkikseen.

Hanna Laurmaan mukaan Cailap on jo siirtymässä pelkkiin synteettisiin siveltimiin.

– Kun tilaamme uusia tuotteita, otamme synteettisiä. Syy on juuri tämä eettisyys.

Luonnonkarvasiveltimet ovat myös Tiuku Räsäsen mukaan painumassa taka-alalle, koska synteettisten sivellinten laatu paranee jatkuvasti. Hän ei kuitenkaan usko, että luonnonkarvasiveltimet jäävät täysin historiaan.

– Miksi niiden pitäisi? Kyseessähän on luonnontuote. Synteettisten siveltimien valmistuksessa käytetään muovia, ja se on uusiutumaton luonnonvara.

Synteettiset siveltimet valmistetaan usein kestomuoveista, kuten polyetyleenitereftalaatista. Sitä käytetään myös muun muassa virvoitusjuomapullojen ja uuninkestävien muovivuokien valmistuksessa.

Suosittelemme sinulle