Hyppää sisältöön

Joka neljäs äänestäisi nyt keskustaa – kannatus ennätyslukemissa

Kokoomuksen lisäksi myös perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannatus on laskussa. Vihreiden päätös jättää hallitus syyskuussa sai puolueen kannatusluvut nousuun.

Grafiikkaa.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Pekka Kinnunen

Keskustan kannatus on jatkanut vahvaa nousuaan. Yle Uutisten lokakuun mittauksessa keskustan kannatus kasvoi yli kaksi prosenttiyksikköä ja nousi 25,5 prosenttiin. 

Samalla ero kannatustaan menettäneeseen kokoomukseen repesi yli kuuteen prosenttiyksikköön.

Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemissä puoluekannatusmittauksissa keskustan kannatus on ylittänyt 25 prosentin rajan viimeksi tammikuussa 2005. Korkeimmillaan keskustan suosio on ollut 25,4 prosenttia joulukuussa 2003.

Kokoomukselle mitattiin lokakuussa 19,4, SDP:lle 15,2 ja perussuomalaisille 15,1 prosentin kannatus. Kokoomuksen kannatus tippui yhden prosenttiyksikön ja kannatus on ollut laskussa jo kolme kuukautta.

Hapuilua kokoomuksessa ja hallituksessa

Kokoomuksen tuore puoluesihteeri Minna Arve löytää alamäelle ainakin kaksi syytä.

– Yksi on ehkä kokoomuksen sisäinenkin tai meidän henkilöidenkin osittainen hapuilu. Toisaalta ehkä hallituksenkin hapuilu näyttää kansalaisille sellaiselta, joka ei herätä luottamusta.

Toinen selitys kannatuksen hiipumiseen on Arven mukaan kokoomuksen rooli valtiontalouden hoitajana.

– Kokoomukseen on aina luotettu taloudenhoitajapuolueena. Myös tämä Standard & Poors’n luottoluokituksen lasku on varmasti sellainen asia, joka näkyy myös meidän kannatuksessa, Arve arvioi.

Puoluesihteeri Arve muistuttaa, että puolueiden kannatuksessa on tapahtunut vuoden aikana suuriakin heilahteluja. Hänen mukaansa Suomessakin on siirrytty aikaan, jossa kannatusvaihtelut voivat olla suuriakin.

SDP niukka kolmonen

Kannatuksensa ennallaan pitänyt SDP ohitti perussuomalaiset, joiden kannatus tippui 1,5 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus on ollut toukokuun eurovaalien jälkeen selvästi laskusuunnassa.

Kokoomuksen kannatusta vuotaa keskustan ohella vihreisiin ja perussuomalaisiin. Perussuomalaiset menettää kannattajiaan erityisesti keskustalle.

SDP:n kannatuksen lasku on pysähtynyt, mutta viime eduskuntavaaleihin verrattuna vuotoa on eniten keskustaan ja jonkin verran myös perussuomalaisiin ja vihreisiin.

Nukkuneita palaa keskustaan

Keskusta on kerännyt uusia kannattajia kokoomuksesta ja perussuomalaisista. Eniten uusia äänestäjiä keskustalle on tulossa viime eduskuntavaaleissa kotiin jääneistä.

Eduskuntavaaliromahduksen jälkeen keskusta kampanjoi vuoden 2012 kuntavaaleissa teemalla ”On kotiintulon aika” ja keräsi jo silloin äänestäjiä takaisin.

Viime eduskuntavaaleihin verrattuna keskusta saisi lokakuun kannatuslukemilla lähes kymmenen prosenttiyksikön voiton.

Kokoomus kärsisi yhden ja sekä perussuomalaiset että SDP noin neljän prosenttiyksikön tappion.

Vihreille oppositiolisää

Syyskuussa hallituksen jättäneet vihreät nostivat kannatustaan 1,3 prosenttiyksiköllä ja ohittivat 9,1 prosentin kannatuksellaan vasemmistoliiton, joka jäi 7,9 prosenttiin.

Keväällä hallituksesta lähteneen vasemmistoliiton oppositiolisä on kadonnut. Kannatus tippui lokakuussa 0,4 prosenttiyksikköä ja on lähes samalla tasolla kuin maaliskuussa.

Vihreiden uudet kannattajat tulevat SDP:stä ja kokoomuksesta.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 3 390 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 64 prosenttia.

Haastattelut tehtiin 30.9.-28.10.2014 ja mittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Suosittelemme sinulle