Kuntosalilla käymiseen on monia motiiveja: osa tavoittelee unelmavartaloa, joku taas hankkii personal trainerin, koska lääkäri määräsi selkävaivoihin lihastreeniä, mutta ei tiedä mitä salilla pitäisi tehdä.
- Kuntosalilla käy nuoret ja vanhat, ehkä naiset hiukan enemmän kuin miehet. Tietous siitä, miten liikkumattomuus vaikuttaa negatiivisesti terveyteen on muokannut asenteita huomattavan paljon viiden vuoden aikana. Halutaan liikkua ja pitää itsestään huolta, kertoo puheenjohtaja P-C Nordensved Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksestä.
Suomessa on lähes 800 yksityistä kuntosaliyritystä, joissa liikkuu arviolta yli 300 miljoonaa euroa ja 700 000 suomalaista. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi kesällä julkaistussa raportissaan, että liikunta-alalla on laajasti määriteltynä 5,5 miljardin euron markkinat, kun mukaan laskee esimerkiksi liikuntalomien tai liikuntaan liittyen viihdetuotteiden arvon.
P-C Nordensved uskaltaa toivoa kuntosalialalle vielä kasvua, sillä buumista huolimatta vain 13 prosenttia suomalaisista käy kuntosalilla. Hän vertaa lukuja Ruotsiin, jossa 33 prosenttia väestöstä on yksityisten kuntokeskusten tai -salien asiakkaita.
- Iso osa (suomalaisista) ei liiku lainkaan, eli kasvunvaraa on.
Personal trainereista pulaa
Personal trainer -koulutuksesta valmistuu vuosittain 600–800 ohjaajaa. Osa- tai kokoaikaisesti toimivia personal trainereita on Suomessa noin 3 000. Nordensvedin mukaan personal trainereiden kysyntä kasvaa koko ajan – mitä yksilöllisempää palvelua, sen suositumpaa. Yksi personal trainereiden palveluja kaipaava ryhmä ovat keski-ikäiset ja sitä iäkkäämäät, jotka haluavat liikkumista työkyvyn ylläpitämiseksi.
- Markkinoilla ei ole tarjolla riittävästi todella ammattitaitoisia ja hyvin koulutettuja personal trainereita – se on tällä hetkellä suurin pt-palveluiden tarjoamista rajoittava tekijä, Nordensved sanoo.
Kuntoiluinnostus näkyy siinäkin, että urheilukauppojen noin 1,1, miljardin euron kokonaismyynnistä puolet tulee liikkumiseen ja kuntosaleille tarkotetuista vaatteista, ja vain neljäsosa urheiluvälineistä.
Kahden suurimman suomalaisen sykemittarivalmistajan Polarin ja Suunnon myynti on ollut kasvussa. Vuonna 2013 näiden kahden konsernin kansainvälinen liikevaihto oli yhteenlaskettuna yli 270 miljoonaa euroa.
Kännykkäsovelluksista suomalaista Sports Tracker -mobiilisovellusta on ladattu maailmanlaajuisesti yhteensä 20 miljoonaa kertaa.
Aiheesta lisää illan A-studio: Talkissa TV1:ssä klo 21.05. Vieraina bikini fitness -kilpailija Ulla-Riitta Koskinen, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, personal trainer ja Scandinavian Hunksien esiintyjä Ville Erola sekä fitness-kilpailemisen lopettanut Nora Yrjölä. Keskustelun vetää Kirsi Heikel.