Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on sitä mieltä, että uuden ilmastoraportin vaatimus fossiilisten polttoaineiden hylkäämisestä on järkevä. Sen toteutuminen ei sen sijaan näytä ihmiskunnan tähänastisen toiminnan perusteella todennäköiseltä.
YK:n ilmastopaneeli IPCC julkaisi sunnuntaina tuoreimman ilmastoraporttinsa, jonka mukaan fossiilisista polttoaineista pitäisi luopua kokonaan vuoteen 2100 mennessä.
– Sen eteen on järkevää toimia. Jos jatketaan nykymenoa, tullaan saamaan huono ilmasto useiksi sadoiksi vuosiksi, jopa useiksi tuhansiksi vuosiksi, Taalas sanoi maanantaina Ylen aamu-tv:ssä. Hän toimii myös Suomen kansallisen IPCC-työryhmän puheenjohtajana.
Kovin realistisena Taalas ei IPCC:n tavoitetta pidä.
– Tähän mennessä on menty täysin päinvastaiseen suuntaan. Kaikki fossiiliset luonnonvarat on otettu käyttöön, viime aikoina myös liuskeöljyä ja liuskekaasua.
IPCC on Taalaksen mukaan joutunut pahentamaan pahinta skenaariota ilmastonmuutoksen etenemisestä jokaisessa raportissaan. Nyt arvioidaan, että pahimmassa tapauksessa ilmasto voisi lämmetä vielä jopa neljä astetta vuoteen 2100 mennessä. Taalaksen mukaan lämpenemistä voi tapahtua enemmänkin, jos liuskeöljyn käyttö kasvaa.
– Meillä Suomessa muutos olisi vielä suurempi, koska olemme Arktisen alueen lähivaikutuspiirissä.
Suomessa ilmastonmuutos merkitsisi hänen mukaansa sateiden lisääntymistä etenkin talvisin. Myös helleaaltojen yleistymiseen pitäisi varautua.
"EU:n tavoite on erinomainen"
Taalas löytää ilmastoraportista positiivisiakin puolia. Hän huomauttaa, että ilmastomuutoksen torjunnan keinoja on olemassa entistä enemmän, ja keinot ovat entistä halvempia.
– Mitä myöhemmin ryhdytään toimeen, sitä kalliimmaksi tämä tulee. Jos ei tehdä mitään, silloin koetaan huomattavasti suurempia taloustappioita, kuin mitä torjunta maksaa, Taalas sanoi.
EU sopi joitakin viikkoja sitten, että vuoteen 2030 mennessä kasvihuonepäästöjä pitäisi vähentää 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta. IPCC:n raportissa tavoitteeksi asetetaan, että päästöjä vähennettäisiin vuoteen 2050 mennessä huomattavasti enemmän, 40–70 prosenttia nykytasosta. Taalas pitää EU:n tavoitetta silti esimerkkinä muille.
– EU:n tavoite on erinomainen tavoite. Jos muu maailma seuraisi EU:n tavoitetta, oltaisiin turvallisella tiellä.
Hänen mukaansa nyt pyritään siihen, että ensi vuonna Pariisin ilmastokokouksessa yhä useammat maat pystyisivät sitoutumaan samantasoisiin päästörajoituksiin kuin EU.