Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Halla-ahon varamies estäisi "pahisten" pääsyn takaisin Suomeen

Jussi Halla-ahon paikan eduskunnassa ottanut Mika Raatikainen (ps.) kannattaisi Suomen rajojen sulkemista niiltä, jotka ovat lähteneet sotimaan esimerkiksi Isiksen riveihin. Raatikainen ei pidä ajatusta kuitenkaan mahdollisena, juridisista syistä.

Yle Helsingin nettistudiossa vieraillutta perussuomalaisten helsinkiläistä kansanedustajaa ja kaupunginvaltuutettu Mika Raatikaista haastattelivat Eero Mäntymaa ja Tiina von Martens. Kuva: Petteri Juuti
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Supon mukaan Suomesta on lähtenyt noin 45 ihmistä sotimaan radikaalien islamistien riveihin, minkä vuoksi sisäministeriö on päättänyt selvittää, voidaanko konfliktialueilta palaavien maahantulo estää.

Yle Helsingin nettistudiossa maanantaina vieraillut Raatikainen olisi kiellon kannalla, jos laki sen sallisi.

– Jos voitaisi tietää ketkä on näitä niin sanottuja pahiksia, niin ilman muuta. Mutta tällä hetkellä se ei ole mahdollista. Ei Suomen kansalaisia näillä eväillä pystytä estää palaamasta takaisin Suomeen, Raatikainen toteaa.

"Näillä eväillä" Raatikainen viittaa Suomen lakiin, joka ei salli maan kansalaisten käännyttämistä. Osa esimerkiksi Isiksen riveihin lähteneistä on Suomen kansalaisia. Yksi sisäministeriön pohdinnan aihe onkin, voisiko Suomi perua kansalaisuuden niiltä, joilla on myös jonkun toisen maan kansalaisuus.

Nykyisen lainsäädännön perusteella kansalaisuus on mahdollista perua terrorismiin osallistuneilta henkilöiltä Virossa, Ranskassa, Belgiassa, Bulgariassa, Alankomaissa, Sloveniassa ja Britanniassa.

"Asiallinen" porukka tervetullutta

Raatikaisen on kenties mahdoton vältellä maahanmuuttoteemaa, sillä hän on maahanmuuttokysymyksiin tiukasti keskittyvän Perussuomalaisten kansanedustaja ja saapui eduskuntaan varasijalta, kun Jussi Halla-aho (ps.) lähti heinäkuussa europarlamenttiin.

Aiemmin Raatikainen on kertonut, että hänellä on maahanmuuttoon "erilainen perspektiivi" kuin nuivilla, eli entistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ajavilla perussuomalaisilla. Maanantaina Raatikainen vaikutti kuitenkin olevan kieli keskemmällä suuta.

– Voin ehkä käyttää hieman erilaisia sananvalintoja. Maahanmuutto on okei niin kauan kuin maahanmuuttajat on asiallista porukkaa. Jos tulee porukkaa, joka ei halua osallistua yhteiskunnan toimintoihin, opiskelemaan, tai tekemään työtä, niin ehkä olisi parempi jos ei tulisi.

Erilaiset tuovat Suomeen ongelmia

Toisin kuin esimerkiksi Jussi Halla-aho, Raatikainen ei omien sanojensa mukaan lähtisi tiukentamaan Suomen maahanmuuttopolitiikkaa nykyisestä. Hän kuitenkin katsoisi itse tarkemmin sitä, mistä kulttuureista tulijat ovat peräisin.

Meillä on odotettavissa ongelmia jos tänne on tulossa porukkaa, joka on kovin paljon erilaista kuin me.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen.

– Meillä on odotettavissa ongelmia jos tänne on tulossa porukkaa, joka on kovin paljon erilaista kuin me. Se on ihan fakta. Suomi on maa, jossa noin 80 prosenttia on jollakin tasolla kristittyjä. Kun tullaan erilaisesta kulttuurista, jossa ei välttämättä jaeta samanlaisia arvoja, niin tuleehan siinä jonkinlaisia törmäyksiä aina välillä.

Mutta kuinka erottaa "asiallinen" ja "epäasiallinen" porukka erotetaan toisistaan?

– Ei mitenkään, mutta näitä kysymyksiä voidaan tehdä siinä vaiheessa, kun ihmisiä valitaan tänne. Siinähän se ero on. Ei ole kyse siitä, mikä on olennainen ero kristityn ja muslimin välillä, vaan siitä miten he toteuttavat omia näkemyksiään. On äärikristittyjä, jotka on tavallaan hulluja, mutta on samalla tavalla äärimuslimeitakin, Raatikainen muotoili.

Kyllä keskustakirjastolle, ei Vihreille

Helsingin kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsenenä Raatikainen on myös vaikuttamassa muun muassa keskustakirjastohankkeen etenemiseen. Raatikainen kannattaa keskustakirjastoa, vaikka se tarkoittaisi Helsingin kirjastoverkon supistumista entisestään.

– Kahden pienemmän sulkemisen kanssa pystytään vielä elämään. Mutta laajemmassa mittakaavassa se rupeaa olemaan vähän vaikeaa.

Tulevia eduskuntavaaleja Raatikainen kommentoi spekuloimalla lyhyesti mieluisia hallituskumppaneita.

– En ainakaan kauhean mielelläni näkisi siellä Vihreitä. Vasemmiston kanssa se on kiikun kaakun.

Suosittelemme