Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Näkökulma: Leffavinkit salibandyn kärkimaille

Ruotsia inspiroi Zlatan, Suomea Al Pacino ja Sveitsiä ihmeellinen kultainen noutaja.

Salibandymaila ja -pallo.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan EFT-turnaus päättyi Ruotsin voittoon puhtaalla pelillä. Suomi voitti Tshekin ja Sveitsin ja tuli toiseksi. Ruotsia vastaan isäntämaa voitti yhden erän mutta hävisi tasaisen ottelun 4-2.

MM-kisoihin on nyt kuukausi ja mitä vain voi tapahtua. On kuitenkin kivaa mennä asioiden edelle ja huudella sivusta mitä pelaajien kannattaa pohtia ennen MM-turnausta. Elokuvien maailmassa suurin osa urheilutarinoista on jo kerrottu, ja siksi suosittelen kärkimaita pitämään marraskuun aikana leffaillan.

Ruotsilla on laaja materiaali, taitavia pelaajia ja heidän pelinsä on nopeaa. Sinikeltaiset voivat pelata pitkiä hyökkäyksiä ja iskeä vastaiskuista. Ruotsin pelatessa kaikki näyttää helpolta ja peliä on kiva katsella. Ruotsalaisilla on syystäkin itsevarma olo, ja tällä hetkellä he ovat ehdoton suosikki maailmanmestariksi.

Ruotsalaisten pelaajien kannattaa vapaailtana katsoa hiljattain ilmestynyt Zlatan -dokumentti. Itsevarmana tunnettu Zlatan painottaa dokumentissa tehneensä paljon työtä menestyksensä eteen. Vaikka olisi kuinka hyvä ja kuinka röyhkeä, tavoitteet jäävät tavoitteiksi jos niiden eteen ei tee töitä.

Suomen joukkueelle sopii elokuva Any Given Sunday. Joukkue on kokenut menestysvuosien jälkeen kovia. Valmentajalla on paineita uudistaa joukkuetta, sillä uusia lupaavia pelaajia löytyy, heidän täytyy vain oppia loistamaan. Samaan aikaan vanhat tähdet haluavat vielä kerran olla sankareita. Kaikki voi loksahtaa kohdilleen minä tahansa sunnuntaina, vaikka silloin kun pelataan MM-finaali. Päävalmentaja Petri Kettusen tulee silloin pitää todella, todella inspiroiva puhe, joka hitsaa joukkueen yhteen. Loppujen lopuksi ne ovat vain joukko tuumia ja senttejä jotka ratkaisevat voiton ja tappion välillä.

Tshekin joukkueen bussissa kannattaa katsoa Miracle. Elokuva kertoo siitä, miten Yhdysvaltojen amatöörijääkiekkoilijat voittivat ennakkosuosikki Neuvostoliiton olympialaisissa 1980. Tshekin pitää kelata sen kohdan ohi, missä Tshekkoslovakia häviää, ja keskittyä taistelutahdon nostattamiseen. Tshekki nollasi viikonloppuna Sveitsin mutta hävisi Suomelle ja Ruotsille. Ruotsi on salibandykartalla se suurin jättiläinen mutta jättiläiset ovat kaatuneet ennenkin.

Sveitsin joukkueelle suosittelen jotain jouluaaton elokuvista, joissa kultainen noutaja juoksee kentälle ja tekee maalin jalkapallo-ottelun viime hetkillä, ja koska sääntökirjassa ei kielletä kultaisen noutajan peluuttamista, maali hyväksytään ja koiran omistajan joukkue voittaa. Sveitsi hävisi kaikki kolmea otteluaan ja Tshekki voitti viime kisojen pronssimitalistin 5-0. Sveitsin pitää viikonlopun perusteella keksiä jotain hyvin mullistavaa ja ihmeellistä, jos maa haluaa joulukuussa voittaa ensimmäisen miesten maailmanmestaruutensa.

Hanna Sihlman

Suosittelemme