Hyppää sisältöön

Euroliiga, VTB-liiga, CEV-cup... tästä apua nimiviidakossa

Koripallon ja lentopallon europelit ovat käynnistyneet tämän kauden osalta. Varsinkin koripallossa erilaisa eurosarjoja on paljon.

Kuva: EPA
Sakari Lund

Palloilulajien europelit ovat käynnissä. Erilaisten sarjojen nimiviidakossa voi olla hankala pysyä selvillä siitä, mitä sarjaa milloinkin pelataan.

Koripallossa eurosarjojen nimet ovat vaihdelleet vuosien mittaan. Nykyään suurin ja kaunein on Euroliiga, jossa pelaavat maanosan huippujoukkueet.

Seuraava taso on EuroCup, jossa Loimaan Bisons oli mukana viime kaudella. Tällä kaudella siinä ei ole mukana suomalaisjoukkueita. Kolmantena tasona on EuroChallenge, jossa pelaavat KTP ja Joensuun Kataja

Näiden lisäksi pakkaa sekoittavat itäeurooppalainen VTB-liiga, jossa Bisons pelaa tänä vuonna, sekä Baltian liiga, jossa on mukana Tampereen Pyrintö.

- Euroliiga on oma lukunsa, siellä pelaavat Euroopan parhaat joukkueet. EuroCup on äärimmäisen kova sarja, tänä vuonna vielä kovempi kuin viime kaudella, kertoi Yle Urheilun asiantuntija Lassi Tuovi.

- VTB-liiga on käytännössä Venäjän mestaruussarja. VTB-liigan mestari on tavallaan Venäjän mestari, vaikka siellä pelaa monia muunmaalaisia joukkueita, esimerkiksi Bisons. VTB-liigassa pelaa Venäjän kärkikolmikko, joka pelaa kokonaisuudessaan Euroliigaa. Huonoimmat joukkueet taas eivät olisi EuroChallengessäkaan vahvoilla, joten tasohaitari on todella laaja, Tuovi selvitti.

Baltian liigassa puolestaan on mukana joukkueita, jotka eivät ole europelien tasoisia. Kokonaisuutena sarja on eurosarjoista heikoin, mutta sielläkin on hyviä yksittäisiä joukkueita.

- Siinäkin on iso tasohaitari. Kärkijoukkueet ovat hyvää EuroChallenge-tasoa, mutta on myös sellaisia pelejä, joissa Pyrintö tulee olemaan ylivoimainen, Tuovi totesi.

Naiset pelaavat Euroliigaa ja Eurocupia. Suomalaisia naisjoukkueita ei tällä kaudella eurokentillä nähdä. Syyt ovat osittain taloudelliset.

- Catzin viime vuosien taso riittäisi vallan hyvin eurokentillä pelaamiseen ja jopa menestymiseen, Tuovi arvioi.

LP Viesti pelaa Mestarien liigaa

Lentopallossa europelien rakenne on selkeä. Ykköskilpailu sekä miehillä että naisilla on Mestarien liiga, kakkoskilpailu CEV-cup ja kolmantena ChallengeCup.

Suomalaisjoukkueista naisten Mestarien liigassa pelaa LP Viesti, joka pelaa eurokentillä nimellä LP Salo. LP Salo on ensimmäinen suomalaisjoukkue, joka ollut mukana lentopallon nykymuotoisessa Mestarien liigassa.

LP Salon huippukovassa lohkossa pelaavat Moskovan Dinamo, italialainen Unendo Yamamay Busto Arsizio ja saksalainen Dresdner SC. Salolaisten urakka alkaa ensi viikolla.

Miesten Mestarien liigassa ei pelaa suomalaisjoukkueita, mutta suomalaispelaajista ovat mukana Eemi Tervaportti (Knack Roeselare, BEL), Konstantin Shumov (Cucine Lube Treia, ITA) ja Mikko Esko (Halkbank, TUR).

Miesten CEV-cupissa pelaavat Kokkolan Tiikerit, Raision Loimu ja VaLePa. ChallengeCupissa mukana on Hurrikaani-Loimaa.

Naisten CEV-cupissa pelaa HPK ja ChallengeCupissa OrPo.

Suosittelemme sinulle