Hyppää sisältöön

Haglund: Suomi selvittää mahdollisuuksia tukea Isisin vastaista operaatiota Irakissa

Suomi harkitsee lähettävänsä parikymmentä sotilaskouluttajaa Irakiin. Yhteistyötä tehtäisiin jo Afganistanista tuttujen Norjan, Tanskan ja Saksan kanssa.

Puolustusministeri Carl Haglund. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Siina Repo

Suomi selvittää mahdollisuuksia tukea Irakia ääri-islamistisen Isis-liikkeen nujertamisessa tarjoamalla koulutusapua maan hallituksen armeijalle.

– Tähän mennessä olemme tarjonneet alueelle humanitaarista apua, mutta pohdimme nyt myös muita keinoja, joilla Isisin julma toiminta saataisiin loppumaan, sanoo puolustusministeri Carl Haglund (r.).

Haglundin mukaan syksyn aikana on järjestetty erilaisin kokoonpanoin kansainvälisen yhteisön kokouksia, joissa on pohdittu eri maiden mahdollisuuksia osallistua Isisin vastaiseen työhön. Tässä yhteydessä myös Suomelle on selvinnyt, että koulutusoperaatiota ollaan pystyttämässä.

– Asia ajankohtaistui myös meille, kun selvisi, että esimerkiksi Afganistanista vastaavasta operaatiosta meille tutut Norja, Tanska ja Saksa ovat lähdössä tähän mukaan. Meillä on hyviä kokemuksia heidän kanssaan työskentelystä, Haglund sanoo.

Suomi arvostettu maa kriisinhallinnassa

Haglund arvioi, että Irakin rauhallisimpiin osiin tai esimerkiksi naapurimaahan Jordaniaan voitaisiin lähettää arviolta parikymmentä sotilasta. Käytännössä Suomi tarjoaisi niin perussotilaskoulutusta kuin erityisosaamiseenkin tähtäävää koulutusta, kuten miinanraivaamista.

– Meillä on vahvaa osaamista ja me olemme ehkä maailman arvostetuimpia maita, mitä tulee kriisinhallintaan ja rauhanturvaamiseen.

Päätös Irakiin lähtemisestä ei kuitenkaan ole helppo.

– Tilanne Irakissa on hyvin traaginen, joten olisi mielestäni hienoa, jos Suomi voisi tehdä jonkinlaisen kontribuution tähän Isisin vastaiseen työhön, mutta toisaalta on todettava, että tämä olisi vaativa operaatio monella tavalla.

Irakiin lähtevien sitouduttava vähintään vuodeksi

Päätös operaation lähtemisestä on Haglundin mukaan vielä täysin auki ja asiasta on esitetty monenlaisia kantoja.

– Jos päätämme osallistua operaatioon, sinne lähtevien on sitouduttava olemaan tehtävissä vähintään vuoden tai kaksi, joten myös siksi meidän on harkittava asiaa tarkkaan. 

 Asiasta päättää ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta UTVA tasavallan presidentin johdolla.

– Tämä on myös eduskunnassa käsiteltävä asia. Lopullinen päätös aiotaan tehdä tämän kuun tai viimeistään joulukuun aikana.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suosittelemme sinulle